IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК: Секционните комисии ще броят всички разписки от машинното гласуване

За вота на 11 юли беше решено, че ще има само контролно броене – от 30 избирателни секции в чужбина и 1343 секции в страната

19:06 | 29.10.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: БГНЕС</p>

Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши, че на вота на 14 ноември контролните разписки от машините за гласуване ще се броят във всички секционни избирателни комисии ръчно. Решението е взето с приемането на методическите указания за предстоящия вот.

За вота на 11 юли беше решено, че ще има само контролно броене – от 30 избирателни секции в чужбина и 1343 секции в страната.

В методическите указания беше записано, че в официалния протокол трябва да се пренасят данните от разпечатания от машината финален протокол, а отрязъците да се броят само ако по някаква причина се премине към гласуване с хартиена бюлетина или ако впоследствие районна комисия установи несъответствие между данните в двата протокола. Резултатите от контролното броене на отрязъците са забавиха значително, а впоследствие ЦИК и Обществения съвет към комисията, който участва в процеса, стигнаха до извода, че това не е удачен подход.

За ръчно броене на всички разписки настояваха още на предходния вот от ГЕРБ. Според тях  само така може да се гарантира честността на изборите. 

Президентът Румен Радев също настояваше за контролно броене на разписките от машинното гласуване на вота на 4 април, което бе по желание. Тогава ГЕРБ не прие инициативата и не направи съответните промени. 

След установяване броя на действителните гласове, подадени за всяка кандидатска листа в изборите за народни представители, и вписването им в черновата на протокола на СИК с резултатите от гласуването, се пристъпва към преброяване на предпочитанията (преференциите) за всеки един от кандидатите на партиите и коалициите, реши още ЦИК.

Комисията публикува решението на сайта си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още