IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветанка Крумова: Цената на ГО трябва да скочи до 6 пъти

Системата бонус малус няма да реши проблемa с недостига на средства за изплащане на обезщетения, твърди експертът по застрахователно право

10:07 | 05.11.18 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Цената на застраховката трябва да се качи около 5-6 пъти, системата бонус малус няма да реши този проблем. Тези, които имат пътнотранспортни произшествия, ще трябва да плащат много високи суми”. Това коментира в ефира на bTV Цветанка Крумова, експерт по застрахователно право и бивш директор на ЗАД „Аремеец“.

Повод за изказването ѝ са промените в Кодекса на застраховането, внесени от председателя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. Предложените изменения слагат таван на неимуществените обезщетения, които застрахователите могат да изплащат на близки на загинали при катастрофа.

Заради широкия обществен отзвук премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на парламентарната група на партията да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат.

Промените касаят реда и условията за определяне на неимуществените обезщетения при застраховка „Гражданска отговорност“.

Според Крумова цената на застраховката е пряка функция на размера на обезщетенията. „Ако погледнем статистиката имаме 3800 загинали през последните 5 години, ще са нужни 900 милиона”, обясни тя.

 „Ако кажем, че 5 или 6 пъти се увеличи себестойността на тези застраховки, това означава, че цената на застраховката трябва да се качи 5 или 6 пъти“, каза още Крумова.

Юристът Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи сподели, че не приема предложенията на Менда Стоянова и ГЕРБ за намаляване на обезщетенията при смърт от катастрофа. Според него това е направено за печалба на компаниите за застрахователните компании.

Омбудсманът Мая Манолова също отправи критики към управляващите и начина, по който внасят промените. Според нея не е коректно важни предложения да се внасят с промени между 1 и 2 четене и без обществена дискусия. По думите ѝ извършителят на катастрофата може да бъде осъден да плати голямо обезщетение и така се повдига въпросът защо въобще плаща „Гражданска отговорност”.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
евала даскале, викаш една буква от горе е най важното нещо, все едно стана по умен :):)Коментирам щото има кво да кажа, и по добре чети и се учи от по умните. Дреме ми за правописа, не съм писател нито журналист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
Нещо се бъркаш май. Прочети ми пак поста.И още - "пиниза" не е увеличението, а намалението с 10-20-30%, след като вече са увеличени с 200-300% ;-).В момента се борят за първото с тия глупости на мента стоянова. Борят се за завишено вдигане, понеже сметката не излиза и чак след това бонус-малуса най-сетне трябва да започне да работи, но ще се отбива бонус от 1000 лв, а не малус на 300.Драмата с неимуществените щети е партенка, за да влезе сметката в ефира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
За съжаление няма да стане така. Застрахователите нямат интерес, а и не им се занимава, да имат различен подход към различните групи(редовни и нарушители). Те нямат социална функция-"да възпитават". За тях е важна печалбата. За тях няма значение "справедливостта". Затова финансово по-изгодно и по-лесно за администриране е всички да плащат еднакво, един вид солидарен принцип. Така общото повишение при редовните, ше покрие щетите при нарушителите. Само за "пиниз" може да има символично увеличение(10-20-30 %) за нарушителите, като им се гледа само последната година, сигурно. Застрахователите не искат да влизат в ролята на възпитатели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 1
sarb
преди 5 години
"трябва хлапака да бъде поущтрен" ПОУЩТРЕН !!! Не си лош младеж!С тоя правопис не знам на какво отгоре коментираш всяка тема!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
Мога да се обзаложа, че коефициентите които ще извадят ще възможно най-безумните, като например х5 за жулнат на паркинга или х10 за телефон и х2 за червен светофар или изпреварване..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 2
ceneto
преди 5 години
@s3 тука решението, което трябва да се вземе не е само на база най-ниска цена, защото когато излезеш на пътя и е пълно с ***, цената която ще платиш може и да е по 600 или да не може да се измери в пари, стига сте мислили как да се харесате на избирателите, мислете за хората ако ме разбираш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 17 rate down comment 2
neverland
преди 5 години
Бонус малус, може да се справи, ако е отчетливо рестригтивна към нарушителите:-при нарушение на пътя(превишена скорост, забранено изпреварване, минаване на червено)за последните 5 години-х2- при ПТП по вина на водача-х3Така *** много бързо ще се превъзпитат.+20(30%) при провинения няма да стреснат никой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 5 години
имитирах те ... :) ето така звучиш отстрани, точно като ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 5
Frosty
преди 5 години
Ха-ха, Боко тиквата и герб увеличават рекета на избирателите си. Така им се пада. Те избирателите на герб имат пари - нека да плащат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още