Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Д. Бобева: Не дългът, а дефицитът и инфлацията ще са рискови за бюджета

Кризата с Covid-19 може да забави България по пътя към еврозоната, прогнозира бившият вицепремиер, преподавател във ВУЗФ

гледано: 1927   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Голям политически и икономически успех - така проф. Даниела Бобева, бивш вицепремиер, преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси, определи присъединяването на България към чакалнята на еврозоната в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Тя напомни, че тази новина чакаме вече 13 години.
Още по темата

Бобева обаче отбеляза, че рисковете от членството във валутния механизъм са много повече, отколкото ползите.

Тя посочи, че на фона на коронакризата поддържането на финансово-икономическа стабилност ще бъде много трудно.

“Това би ни изправило пред неизпълнение на Маастрихтските критерии и проточване или отлагане на влизането ни в еврозоната”, коментира експертът.

По думите на проф. Бобева в рамките на валутния механизъм държавата не може да си позволи да е прекалено щедра, трябва “здраво да държи” валутния борд и да внимава с разходите, като в същото време стимулира растежа.

Според Бобева не дългът, а дефицитът и инфлацията ще са голямо предизвикателство за финансите на държавата с евентуални ценови шокове.

“Въпросът е дали ако ние не изпълним някои от ангажиментите си, а да спазим Маастрихтските критерии, ще бъдем приети в еврозоната”, риторично попита тя и изрази опасенията си, че може да се наложи отлагане.

Експертът добави, че основните рискове за момента са свързани с банковата система. Бобева напомни, че решенията за системните банки ще се вземат от банковия съюз. Тя предупреди, проблемите могат да дойдат заради Covid-19 и ефектите му върху търсенето и предлагането на кредити, цените на заемите в среда на ниски лихви.

Показателите на банките определено ще бъдат влошени и заради допълнителните разходи, които те ще плащат за своя надзор“, коментира проф. Бобева.

Кои клаузи трябва да спази България в ERM II? Има ли неравно третиране за приемането в еврозоната на нашата страна и Хърватска? Каква реформа трябва да се проведе в държавните предприятия? Има ли ползи от ERM II и ще се повиши ли рейтингът на България? Искат ли българите еврото?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ВиК Бургас обяви търг за ремонт на мрежата в 4 курортни града