IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниела Бобева: С Лагард начело на ЕЦБ България има шанс за еврозоната

Към новия гуверньор има натиск да се ангажира и с промените в климата, посочи бившият вицепремиер, преподавател по финанси във ВУЗФ

10:48 | 06.11.19 г.
Даниела Бобева: С Лагард начело на ЕЦБ България има шанс за еврозоната

Новият гуверньор на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард е имала възможността да работи с управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Тя си е създала достатъчно добро мнение за българите за разлика от Еманюел Макрон. Това ще даде положително отражение за присъединяването на България в еврозоната. Това прогнозира проф. Даниела Бобева, бивш вицепремиер, преподавател по финанси във ВУЗФ, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея България има по-големи шансове за членство в еврозоната след встъпването на Кристин Лагард на поста в ЕЦБ.

Тя коментира разширяването на функциите на финансовата институция, която оглави франзузойката.

"Има голямо разширяване на функциите на ЕЦБ. Това се чу и в Европейския парламент, когато беше обсъждана номинацията на Кристин Лагард за председател на ЕЦБ. Обезпокои ме идеята и натиска към Лагард, че ЕЦБ трябва да се ангажира и с промените в климата. От нея се очаква да „озелени“ финансовата институция"”, посочи Даниела Бобева.

Според нея обаче „озеленяването“ би било прекалено за ЕЦБ.

По думите ѝ през последните години има тенденция промените в климата да се възпроизвеждат във всички области на политиката, включително и в тази сфера.

"Ролята на председателя на ЕЦБ е много важна, тъй като трябва да разбира добре икономиките на различни държави и монетарните инструменти".

Бобева обясни, че Лагард ще завари огромно разделение на управителния съвет на институцията.

Какво още каза проф. Бобева ще разберете, ако гледате целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още