Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Данъчен шеф оглавява комисията по хазарта

Александър Георгиев поема надзора върху игрите на щастието

Данъчен шеф оглавява комисията по хазарта

Снимка: Министерство на финансите

Александър Георгиев, който до момента беше заместник-директор на Националната агенция за приходите, от днес оглавява Държавната комисия по хазарта (ДКХ). Информацията съобщиха от Министерство на финансите (МФ), а назначението е подписано от финансовия министър Владислав Горанов.

Председателското място в хазартната комисия се оваканти, след като доскорошният ѝ шеф Мария Филипова беше назначена за заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН) и вече отговаря за управление „Надзор на инвестиционната дейност“ към регулатора на небанковия сектор. 

Още по темата

Рокадите между НАП, КФН и ДКХ не са новост за управлението на ГЕРБ. Трябва също да припомним, че в началото на 2018 г. Владислав Горанов освободи от длъжност тогавашния председател на ДКХ, без да посочи конкретни мотиви. По неофициална информация обаче уволнението на Огнемир Митев бе заради медийни публикации, които уличават комисията в бездействие спрямо агресивната реклама на хазарт по националните телевизии. Малко след това от МФ публикуваха доклад, според който хазартната комисия извършва неефективен контрол върху игрите на щастието, защото няма специализирана дирекция за тази цел.

През февруари 2019 г. бяха направени промени в правилника на ДКХ, които, според финансовото министерство, произтичат от характера на контролната дейност и сложния характер на административно-наказателното производство във всички етапи, през които то преминава, необходимостта от осъществяване на редица дейности преди и след съставяне на акт за установяване на административно нарушение, изготвяне на проекти на наказателни постановления, засилената контролна дейност и увеличения брой на административнонаказателните дела пред компетентните съдилища и с оглед запазване нивото на контролната дейност и ефективно планиране на процесуалното представителство на Държавната комисия по хазарта.

Александър Георгиев e роден през 1971 г., има висше юридическо образование от СУ „Св. Климент Охридски“. От май 2017 г. до момента бе зам.-директор на Националната агенция за приходите. Има дългогодишен опит в системата на приходната администрация, където постъпва през 2000 г. През 2008 г. е назначен за заместник-директор на дирекция „Обжалване и управление на изпълнението“ на НАП София, а от 2009 г. оглавява структурата.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Военният министър за преговорите за нов изтребител: Дяволът е в нюансите