IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчен шеф оглавява комисията по хазарта

Александър Георгиев поема надзора върху игрите на щастието

14:17 | 25.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Министерство на финансите</em></p>

Снимка: Министерство на финансите

Александър Георгиев, който до момента беше заместник-директор на Националната агенция за приходите, от днес оглавява Държавната комисия по хазарта (ДКХ). Информацията съобщиха от Министерство на финансите (МФ), а назначението е подписано от финансовия министър Владислав Горанов.

Председателското място в хазартната комисия се оваканти, след като доскорошният ѝ шеф Мария Филипова беше назначена за заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН) и вече отговаря за управление „Надзор на инвестиционната дейност“ към регулатора на небанковия сектор. 

Рокадите между НАП, КФН и ДКХ не са новост за управлението на ГЕРБ. Трябва също да припомним, че в началото на 2018 г. Владислав Горанов освободи от длъжност тогавашния председател на ДКХ, без да посочи конкретни мотиви. По неофициална информация обаче уволнението на Огнемир Митев бе заради медийни публикации, които уличават комисията в бездействие спрямо агресивната реклама на хазарт по националните телевизии. Малко след това от МФ публикуваха доклад, според който хазартната комисия извършва неефективен контрол върху игрите на щастието, защото няма специализирана дирекция за тази цел.

През февруари 2019 г. бяха направени промени в правилника на ДКХ, които, според финансовото министерство, произтичат от характера на контролната дейност и сложния характер на административно-наказателното производство във всички етапи, през които то преминава, необходимостта от осъществяване на редица дейности преди и след съставяне на акт за установяване на административно нарушение, изготвяне на проекти на наказателни постановления, засилената контролна дейност и увеличения брой на административнонаказателните дела пред компетентните съдилища и с оглед запазване нивото на контролната дейност и ефективно планиране на процесуалното представителство на Държавната комисия по хазарта.

Александър Георгиев e роден през 1971 г., има висше юридическо образование от СУ „Св. Климент Охридски“. От май 2017 г. до момента бе зам.-директор на Националната агенция за приходите. Има дългогодишен опит в системата на приходната администрация, където постъпва през 2000 г. През 2008 г. е назначен за заместник-директор на дирекция „Обжалване и управление на изпълнението“ на НАП София, а от 2009 г. оглавява структурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още