Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КФН вече е в пълен състав

Депутатите гласуваха новите заместник-председатели на на надзора на небанковия сектор

КФН вече е в пълен състав

Бойко Атанасов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Парламентът избра Мария Филипова и Илиана Христова за заместник-председатели на Комисията за финансов надзор (КФН). 

Филипова, която беше председател на Държавната комисия по хазарта ще ръководи управление „Надзор на инвестиционната дейност", а Христова, която досега беше директор на ТД на НАП-София – управление „Застрахователен надзор". Кандидатурите им бяха предложени от председателя на комисията Бойко Атанасов. Той посочи, че пътят към успеха на КФН минава през създаване на добър, сплотен екип от професионалисти, добра комуникация с обществото и стриктен надзор.

Атанасов наблегна на над 10-годишния опит на Мария Филипова в правната сфера, което е „предпоставка да притежава широки познания и опит в анализирането, проучването и предприемането на дейности относно новоприети регулации, оптимизиране на съществуващи закони и подобряване на административните процедури“. Председателят допълни още, че с дългогодишния опит на Филипова в държавната администрация в сферата на финансите,  тя ще допринесе за успешното международно сътрудничество и обмена на добри практики в контекста на подготовката на България за присъединяване към валутно-курсовия механизъм ERM II.

Шефът на КФН обяви, че според него опитът и идеите на Илиана Христова са от ключово значение за справяне с последствията от фалита на застрахователна компания „Олимпик“, както и в изпълнение на обещанието за ограничаване и превенция на подобни случай в бъдеще. 

От своя страна Мария Филипова заяви, че най-важният краен резултат е подобряване на имиджа на България като място за добри инвестиции. Тя изрази готовност да работи активно и последователно за постоянното усъвършенстване на регулаторната и надзорна дейност на КФН, отговаряйки на предизвикателствата в инвестиционния сектор. Новият ръководител на управление „Надзор на инвестиционната дейност" обеща да продължи да предприема активни регулатовни действия, да осъществява ефективен надзор върху небанковия финансов сектор с цел осигуряване на стабилни финансови пазари.

Вярвам, че имам необходимия опит и експертиза да вляза в надзора на небанковия сектор, коментира от трибуната Илиана Христова. „За мен ще бъде чест и привилегия да отговоря на доверието, което ми е гласувано в представянето на моята кандидатура. Вярвам, че имам необходимия опит и експертиза да вляза в КФН и уверено да следвам стратегията заедно с екипа от професионалисти, работещи там", каза още тя от парламентарната трибуна.

Важно е да припомним, че ЕК следи зорко какво се случва в КФН, особено след скандала с „Олимпик“ от лятото миналата година, което доведе и до оставката на зам.-председателя на КФН Ралица Агайн. Тя отговаряше за застрахователния пазар и се смяташе за едно малкото лица с експертен опит в ръководството на регулатора. От години комисията работи в непълен състав и това често е обект на критики от страна на ЕС. В този смисъл днешните назначения са положителна крачка към подобряването на надзора. 

Още по темата

Притеснително е обаче, че за пореден път се залага по-скоро на политическо кадруване, отколкото на експертно. Биографиите на никой от новото ръководство на регулатора не показват някаква близост с поверените им ресори. Добре е да припомним още, че в целия небанков сектор се управляват активи за над 25 млрд. лв.

Председателят на КФН Бойко Атанасов бе единствен кандидат за поста, издигнат от лидера на „Атака" Волен Сидеров и група народни представители. Той е бивш директор на Националната агенция за приходите (НАП) и именно оттам се познава с Илиана Христова, която плътно следва неговите стъпки - докато Атанасов оглавява столичната дирекция на НАП, Христова е ръководител на дирекция „Контрол“. След като Атанасов става директор на НАП, Христова поема неговия пост в ТД на НАП-София.

Мария Филипова е юрист по образование. Тя е на 33 години и кариерата ѝ се развива предимно в държавната администрация. Заемала е различни постове в Агенцията за приватизация, Министерство на правосъдието и Министерство на финансите. Последното ѝ назначение от началото на 2018 г. – председател на Комисията по хазарта, е по препоръка на финансовия министър Владислав Горанов.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Честито за новите постове, да му мислят застрахователите и застрахованите, очакват ни гражданска отговорност от 1000лв., никакви обезщетения, бонус-маус ще ни се иска да го бяха въвели, вече няма да имаме стикери по прозорците, а ще имаме фискални бонове. Екипа на КФН ще е повече от сплотен, омертата ще виси на входа, ще плачем за Агайн. Дългогодишния опит на Филипова е алиби на поставянето

Още от Икономика и политика
Източници от германското правителство: VW избра Измир