Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Диференцирана ставка на ДДС за детски стоки препоръчват експерти

Срещу демографската криза е нужно въвеждане на почасово заплащане, регламентирано в Кодекса на труда, смятат Иван Нейков и Владимир Каролев

Диференцирана ставка на ДДС за детски стоки препоръчват експерти

Снимка: Pixabay

Демографската криза у нас е факт, но негативната тенденция е за цяла Европа и апокалиптични картини за изчезване на нацията няма да се случат. Около това мнение се обединиха по „Нова телевизия“ икономистът Владимир Каролев и бившият социален министър Иван Нейков.

Коментарите са по повод новия план за стимулиране на раждаемостта, изготвен от правителството. Според стратегията семействата трябва да бъдат поощрявани, така че у нас да се родят 65 500 бебета до края на 2018 г. Други цели на държавата е да намалеят бащите, които не признават децата си, както и 20 000 души да обявят, че имат български произход, въпреки че живеят в чужбина.

Експертите се съгласиха, че са необходими повече детски градини, които няма как да са безплатни, а на подоходен принцип, важна е също градската среда, както и помощ на младите майки за преквалификация, за да се върнат лесно на пазара на труда. Нужно е въвеждане по на почасово заплащане, регламентирано в Кодекса на труда. Има смисъл и в диференцирана ставка на ДДС за детски стоки, посочиха експертите. 

Още по темата

Според Нейков ако държавата не е в състояние да дава повече пари за отглеждането на малки деца, е в състояние поне да не им взима повече пари за тези цели.

По-сериозен демографски срив имаше само през 90-те години. Сега, ако няма достатъчно майки в детеродна възраст, каквото и да направи държавата, раждаемостта не може да се увеличи значително”, каза Каролев. Според него трябва да се намали срокът, за който държавата дава пари на младите майки, защото има жени, който са превърнали раждането в своя професия.

Според бившия социален министър Иван Нейков „тезата, че хората създават повече деца, когато им се дадат повече пари, не е вярна”.

За да вземе едно семейство решението да има дете, трябва да има добри услуги. Когато една майка излезе от професията си за година или повече, тя се връща там като аутсайдер. Ето защо трябва да се направи нещо по въпроса за поддържане на квалификацията на жените”, коментира Нейков.

Той твърди, че проблем с местата в училищата и детските градини няма, а има само „дефицит на идеи”. Защо, когато един учител се пенсионира, да не започне работа като детегледач и да помага на млади семейства, попита бившият социален министър.

Според Владимир Каролев детските заведения не трябва да бъдат безплатни, но броят им определено трябва да се увеличи. „В България има средна класа, която няма нужда от помощи и надбавки, а получава такива”, каза още Каролев. И допълни, че на младите майки трябва да се разреши да работят почасово.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията