Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Димитър Чобанов: Мерките за работодателите ще бъдат ефективни още месец

Няма как да се запази икономическата активност, важно е икономиката да се изчисти от пречките, които да позволят възстановяване в даден момент, посочи финансистът

гледано: 3654   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Най-важното в настоящата ситуация около коронавируса е кога икономиката може да бъде оставена да работи свободно. Това е най-важната антикризисна мярка. Оттам нататък рецесията, която се случва и в България, и в еврозоната, и на ниво целия свят, ще тежи още дълго време. Това е мнението на доц. д-р Димитър Чобанов, финансист и преподавател в УНСС, изразено в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.
Още по темата

“Това, което изглежда като най-силна антикризисна мярка, е ограниченията да бъдат свалени. Това обаче е неосъществимо в момента”, коментира той.

Според доц. Чобанов моделът, при който държавата покрива 60% от разходите на работодателите, за да задържат служители на работа, ще бъде ефективен в рамките на месец.

При всеки следващ месец продължение на мерките, които ограничават възможността да се работи, за компаниите ще стане много неизгодно да задържат служители. Ще е необходимо да се търсят други механизми за компенсиране”, посочи той. 

По думите му в момента няма как да се запази икономическата активност, но е важно икономиката да се изчисти от пречките, които да позволят възстановяване в даден момент.

“Нежизнеспособните бизнеси е по-добре да бъдат ликвидирани по някакъв начин и освободените ресурси да бъдат използвани по-ефективно”, смята финансистът.

Димитър Чобанов съветва фирмите да пренасочат дейността си и подсказа, че това може да е производство на необходимите медицински продукти.

„Не бива всячески да се опитват да запазят старата си дейност, която след кризата не би била добра, защото това създава допълнителни фрикции в икономиката“, убеден е доц. Чобанов.

Той е категоричен, че мерките на първо място трябва да са насочени към отделния човек, за да оцелеят хората.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ВАП възложи проверка на концесията на пристанище „Росенец“