IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директорът на "Сиела Норма": Поръчката за машините е филм на абсурда

От ЦИК обявиха, че няма време за нова процедура, ще се гласува с наличните 9600 устройства, което вероятно ще затрудни процеса

11:23 | 08.06.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Обществената поръчка за доставка на нови 1500 машини за гласуване на парламентарните избори на 11 юли и последвалите преговори с Централната избирателна комисия (ЦИК) се превръщат във „филм на абсурда“. Това каза пред БНТ изпълнителният директор на "Сиела Норма" (фирмата, поела поръчката) Веселин Тодоров.

По думите му преговорите вчера са приключили бързо, а ЦИК прави много грешни сметки. Той обяви, че при изготвяне на документацията е била разделена стойността на поръчката за предните избори на 9600 - броят на доставените тогава машини, а получената сума е била умножена по броя на сега поисканите машини. „А в случая не става дума за самите машини, а за услугата по тяхната поддръжка и логистика“, каза Тодоров.

Според него в поръчката са включени и президентските избори. „Не мога да разбера какво си мислят“, каза той и добави, че вероятно от ЦИК не са знаели, че в поръчката влиза и вотът за държавен глава, което оскъпява процедурата почти два пъти, тъй като е много вероятно да бъде на два тура.

По думите на Веселин Тодоров се създава грешно впечатление, че от фирмата продават машините, а всъщност те отговарят основно за тяхното обслужване.

Освен това по време на преговорите с ЦИК "Сиела Норма" е предложила цената на договора да бъде 14 млн. лв. вместо 15 млн. лв. Това според Тодоров означава, че "Сиела Норма" ще осигури доставката, логистиката и поддръжката на машините без печалба. „Надценката беше около 7-8% върху всички разходи, но сега са бяхме склонни да го направим почти без печалба, около нула процента“, каза той.

Тодоров предупреди, че времето за решение изтича заради технологичните срокове. "Вече най-вероятно никой друг не може да го направи освен нас, а ако изчакаме още 3-4 дни и ние няма да можем да го направим", посочи изпълнителният директор на "Сиела Норма“. 

Той призова за политическа намеса, за да бъде покрита поне себестойността на процеса и категорично отхвърли обвиненията, че компанията саботира изборния процес.

„По стария договор за машините не е платена нито стотинка, но нямам право да го коментирам, ние сме платили няколко милиона данъци на държавата. Крайният срок за плащане по този договор е 25 юни“, каза още Веселин Тодоров.

Малко по-късно говорителят на ЦИК Цветозар Томов коментира пред Нова телевизия, че няма време за разкриване на нова процедура, а поръчката от „Сиела Норма“ вече е спряна.

„Тази процедура вече е приключила. Снощи излезе решение на ЦИК. Очевидно трябва да се съсредоточим върху това как ще се проведат изборите с наличните устройства. Няма време за разкриване на нова процедура. При 9600 устройства ще има затруднения в организацията на изборите. Не мисля обаче, че трябва да се драматизира. Нека все пак да напомня, че в чужбина досега не е използвана машина за гласуване и въпреки това е имало избори“, каза Томов.

Той изрази надежда, че вотът ще бъде организиран добре, като по думите му отговорността на ЦИК е да дадат на всечи човек правото да гласува нормално.

Според него е късно и за вариантът да бъдат наети машини.

Припомняме, че поръчката от „Сиела Норма“ включваше модификация на софтуера на устройства за частичните местни избори в края на този месец и на всички машини за предстоящия предсрочен парламентарен вот и логистиката на машините, но без тази в чужбина. Процедурата беше без предварително обявление, а ЦИК и „Сиела Норма“ спорят за цената от 6,5 милиона лева на поръчката, като според фирмата договорът трябва да е за 15 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
Asdf1234
преди 2 години
Не мога да разбера защо се занимаваш, и говориш на кухи к ра ту ни, още повече, че не са ти платени предишните избори.Трай, гледай, слушай умни приказки и чакай сеир.. На есен отново с песен. Но първо да му дръпнем чержето на през и дентчо .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Asdf1234
преди 2 години
Не мога да разбера защо се занимаваш, и говориш на кухи к ра ту ни, още повече, че не са ти платени предишните избори.Трай, гледай, слушай умни приказки и чакай сеир.. На есен отново с песен. Но първо да му дръпнем чержето на през и дентчо .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още