Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Джим Робинсън: F-16 е най-смъртоносният изтребител в света

Самолетите, които САЩ предлагат на България, разполагат с най-новата технология, заимствана от изтребителите F-35, твърдят от Lockheed Martin

Джим Робинсън: F-16 е най-смъртоносният изтребител в света

Снимка: Ройтерс

Американските изтребители F-16 са най-смъртоносните самолети в света. Това заяви в интервю за Investor.bg Джим Робинсън, мениджър в отдел „Международно бизнес развитие” към американския производител на самолети, плавателни съдове и авиокосмическа техника Lockheed Martin. 

Още по темата

По неговите думи самолетите, които американската компания предлага на България, разполагат с най-модерната технология, части от която са заимствани от изтребителите F-35.

Робинсън повтори тезата, че стойността на офертата към България не може да бъде обявена, тъй като това е въпрос на договаряне между американското и българското правителство и засяга интересите на конкуренцията. 

Въпреки това той заяви, че предложението за закупуване на изтребителите F-16 съдържа всичко, което е необходимо за българските военновъздушни сили – самите изтребители, наземното оборудване, подготовката на пилотите и механиците, резервните части и въоръжението.

Мениджърът изтъкна, че ако България приеме офертата на компанията, цената на самолетите ще подлежи на предоговаряне, като е напълно възможно тя да бъде намалена.

Партидата, която ще бъде предназначена за страната ни, ще се произведе в завода в Грийнвил, Южна Каролина.

„В момента действат над 3 хил. самолета F-16 в световен мащаб”, заяви Робинсън, като добави: „За сравнение, конкурентите на този тип изтребител разполагат само с по няколкостотин бройки. Това е достатъчно показателно за тактическите качества на технологията”.

Той изтъкна факта, че въпросният модел изтребители стои в основата на въоръжението на военновъздушните сили на редица страни от Централна и Източна Европа.

„Днес и Словакия подписа споразумение за покупка на 14 самолетa F-16, за да замени своите стари изтребители от времето на Съветския съюз”, подчерта Робинсън.

Във връзка с решението на САЩ да блокират сделката за продажба на изтребители F-16 от Израел на Хърватия на стойност 500 млн. долара, Робинсън сподели, че тук става въпрос за тристранна дискусия, която е свързана с инсталирането на допълнително оборудване, което трябва да бъде технически съвместимо с въпросния модел самолети.

„Една от причините, поради която F-16 е най-добрият изтребител в света, е фактът, че фабрично тази технология разполага с 12 хил. летателни часа или приблизително 40 години за използване”, изтъкна Робинсън.

„Технически F-16 е по-добър от Gripen C/D. Това е така, защото нашата технология разполага с изключително добра и ефективна радарна система. Радарът в изтребителя има активна фазирана антенна решетка, която липсва при Gripen. Шлемът на пилота е снабден с електроника, която му позволява да набелязва целите за поразяване”, добави още той.

Според Робинсън самолетите F-16, които се предлагат в момента на България, са заимствали голяма част от технологията от по-новия F-35.

„Чрез тази технология България може да се превърне в надежден партньор както на САЩ, така и на НАТО”, изтъкна още той.

По неговите думи американското правителство и НАТО вече са инвестирали около 40 млн. долара за технологичното модернизиране на авиобазата в Граф Игнатиево за успешното интегриране на изтребителите.

Робинсън изтъкна факта, че времето за доставка на самолетите е значително намалено от предишния срок от 3 години и тяхното внедряване ще бъде улеснено от инвестициите в инфраструктурата и предвиденото обучение на пилотите и помощния персонал.

„Не мога да сравнявам руската военна технология с нашата, но гарантирам, че F-16 е най-добрият самолет, който разполага със свръхзвукова скорост, отлична авионика, нови дисплеи и радарна система”, заяви Робинсън, като добави: „Този изтребител е най-смъртоносният в света”.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (19)

   1| 2    
23
 
37
 
19
m a x до: penman
преди 2 години
Тези с A, B и C може да заблуждавате журналисти и широката аудитория. Аз съм социолог, наблюдавам публичното пространство и обобщавам мненията, които се изразяват от експерти и пилоти, като в т.ч. силно-ангажирани с американския лобизъм в България признават качествата на „Грипен“. А след като „Investor.bg“ ни запознава с предимства от единия производител, очакваме, по този начин да бъде представена и позицията на другата оферта. Иначе, да се преценява колко сме умни в сравнение с качествата на Цецо физкултурата е показателно и за онези, които го правят
27
 
30
 
18
penman до: m a x
преди 2 години
Няма профилна снимка
***, самолетите, предлагани от Швеция са стария модел C/D, а не новия! Ако ставаше въпрос за 10 Грипена от модификацията E/F, тогава си заслужаваше да изберем тяхната оферта пред 8 Ф16 блок 70.
30
 
49
 
17
преди 2 години
Шведите ни предлагат най-доброто, което произвеждат към днешно време. Съвременен smartfighter -- google.com/search?&q=smartfighter -- който, по мнението на пилоти и експерти, е изключително надежден и способен самолет. Американците произвеждат и вече продават на партньори съвременни изтребители, но на България предлагат такива от миналия век, осъвременени, на цена като съвременните. А в момента се провежда втора конкурсна процедура, забележете, с личния ангажимент на Цецо американеца, след като се убедиха че няма да купим употребяваните, за които ни натискаха да плащаме отначало. И ако това се наричат партньори, благодаря! Дори войната, за която ни натискат да купуваме техните самолети, не е в защита на българските национални интереси
46
 
52
 
16
преди 2 години
Няма профилна снимка
Като чета коментарите виждам, че само кратуни коментират. Едно изключение - Стоян Петров, той казва 100% истина. Руската техника, включително и бойната, е като руските леки коли - ако имаш пари и разум няма да си ги купиш.
56
 
64
 
15
преди 2 години
Няма профилна снимка
***, а стига с тия опорки. Преди втората световна война цялата съветска пропаганда тръбяла как руските самолети са по-добри от немските. И като започнала войната, леле мале. Добре че американците си направиха добре сметката кой им трябва за победител за да не умират те и им подариха 17 000(според други са 12 500) самолета. Но наистина само гламави може да спорят на тази тема, затова приятен ден на всички.

Още от Икономика и политика
Кирил Петков: Специална комисия влиза в ББР