IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим Робинсън: F-16 е най-смъртоносният изтребител в света

Самолетите, които САЩ предлагат на България, разполагат с най-новата технология, заимствана от изтребителите F-35, твърдят от Lockheed Martin

10:41 | 17.12.18 г. 19
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските изтребители F-16 са най-смъртоносните самолети в света. Това заяви в интервю за Investor.bg Джим Робинсън, мениджър в отдел „Международно бизнес развитие” към американския производител на самолети, плавателни съдове и авиокосмическа техника Lockheed Martin. 

По неговите думи самолетите, които американската компания предлага на България, разполагат с най-модерната технология, части от която са заимствани от изтребителите F-35.

Робинсън повтори тезата, че стойността на офертата към България не може да бъде обявена, тъй като това е въпрос на договаряне между американското и българското правителство и засяга интересите на конкуренцията. 

Въпреки това той заяви, че предложението за закупуване на изтребителите F-16 съдържа всичко, което е необходимо за българските военновъздушни сили – самите изтребители, наземното оборудване, подготовката на пилотите и механиците, резервните части и въоръжението.

Мениджърът изтъкна, че ако България приеме офертата на компанията, цената на самолетите ще подлежи на предоговаряне, като е напълно възможно тя да бъде намалена.

Партидата, която ще бъде предназначена за страната ни, ще се произведе в завода в Грийнвил, Южна Каролина.

„В момента действат над 3 хил. самолета F-16 в световен мащаб”, заяви Робинсън, като добави: „За сравнение, конкурентите на този тип изтребител разполагат само с по няколкостотин бройки. Това е достатъчно показателно за тактическите качества на технологията”.

Той изтъкна факта, че въпросният модел изтребители стои в основата на въоръжението на военновъздушните сили на редица страни от Централна и Източна Европа.

„Днес и Словакия подписа споразумение за покупка на 14 самолетa F-16, за да замени своите стари изтребители от времето на Съветския съюз”, подчерта Робинсън.

Във връзка с решението на САЩ да блокират сделката за продажба на изтребители F-16 от Израел на Хърватия на стойност 500 млн. долара, Робинсън сподели, че тук става въпрос за тристранна дискусия, която е свързана с инсталирането на допълнително оборудване, което трябва да бъде технически съвместимо с въпросния модел самолети.

„Една от причините, поради която F-16 е най-добрият изтребител в света, е фактът, че фабрично тази технология разполага с 12 хил. летателни часа или приблизително 40 години за използване”, изтъкна Робинсън.

„Технически F-16 е по-добър от Gripen C/D. Това е така, защото нашата технология разполага с изключително добра и ефективна радарна система. Радарът в изтребителя има активна фазирана антенна решетка, която липсва при Gripen. Шлемът на пилота е снабден с електроника, която му позволява да набелязва целите за поразяване”, добави още той.

Според Робинсън самолетите F-16, които се предлагат в момента на България, са заимствали голяма част от технологията от по-новия F-35.

„Чрез тази технология България може да се превърне в надежден партньор както на САЩ, така и на НАТО”, изтъкна още той.

По неговите думи американското правителство и НАТО вече са инвестирали около 40 млн. долара за технологичното модернизиране на авиобазата в Граф Игнатиево за успешното интегриране на изтребителите.

Робинсън изтъкна факта, че времето за доставка на самолетите е значително намалено от предишния срок от 3 години и тяхното внедряване ще бъде улеснено от инвестициите в инфраструктурата и предвиденото обучение на пилотите и помощния персонал.

„Не мога да сравнявам руската военна технология с нашата, но гарантирам, че F-16 е най-добрият самолет, който разполага със свръхзвукова скорост, отлична авионика, нови дисплеи и радарна система”, заяви Робинсън, като добави: „Този изтребител е най-смъртоносният в света”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 37 rate down comment 23
m a x
преди 5 години
Тези с A, B и C може да заблуждавате журналисти и широката аудитория. Аз съм социолог, наблюдавам публичното пространство и обобщавам мненията, които се изразяват от експерти и пилоти, като в т.ч. силно-ангажирани с американския лобизъм в България признават качествата на Грипен. А след като Investor.bg ни запознава с предимства от единия производител, очакваме, по този начин да бъде представена и позицията на другата оферта. Иначе, да се преценява колко сме умни в сравнение с качествата на Цецо физкултурата е показателно и за онези, които го правят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 30 rate down comment 27
penman
преди 5 години
***, самолетите, предлагани от Швеция са стария модел C/D, а не новия! Ако ставаше въпрос за 10 Грипена от модификацията E/F, тогава си заслужаваше да изберем тяхната оферта пред 8 Ф16 блок 70.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 49 rate down comment 30
m a x
преди 5 години
Шведите ни предлагат най-доброто, което произвеждат към днешно време. Съвременен smartfighter -- google.com/search?&q=smartfighter -- който, по мнението на пилоти и експерти, е изключително надежден и способен самолет. Американците произвеждат и вече продават на партньори съвременни изтребители, но на България предлагат такива от миналия век, осъвременени, на цена като съвременните. А в момента се провежда втора конкурсна процедура, забележете, с личния ангажимент на Цецо американеца, след като се убедиха че няма да купим употребяваните, за които ни натискаха да плащаме отначало. И ако това се наричат партньори, благодаря! Дори войната, за която ни натискат да купуваме техните самолети, не е в защита на българските национални интереси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 52 rate down comment 46
penman
преди 5 години
Като чета коментарите виждам, че само кратуни коментират. Едно изключение - Стоян Петров, той казва 100% истина. Руската техника, включително и бойната, е като руските леки коли - ако имаш пари и разум няма да си ги купиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 64 rate down comment 56
Стоян Петров
преди 5 години
***, а стига с тия опорки. Преди втората световна война цялата съветска пропаганда тръбяла как руските самолети са по-добри от немските. И като започнала войната, леле мале. Добре че американците си направиха добре сметката кой им трябва за победител за да не умират те и им подариха 17 000(според други са 12 500) самолета. Но наистина само гламави може да спорят на тази тема, затова приятен ден на всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 51 rate down comment 40
опааа
преди 5 години
...посоченият самолет е най-смъртоносен заааа пилотите му!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 20 rate down comment 6
zelka007
преди 5 години
ами зависи с какво оборудване ще са ... цената може да варира доста . не знаем наш'те как ще съставят ескадрилата или по-скоро звено , че ескадрила е около 20-30 самолета :))) съставена от 3-4 звена .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 26 rate down comment 32
ABBA
преди 5 години
На тия, де цъкат минуси, дайте официалният документ на Пентагона, с който приемат официално Ф-35 на въоръжение!А да ви видя отворковци !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 33 rate down comment 33
ABBA
преди 5 години
Ф-35 не е приет официално на въоръжение и не е ясно кога това ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 28 rate down comment 12
Sokratus
преди 5 години
Може и да съм в грешка! Словакия е купила 14 броя F-16 block 70 за ?1.6млрд или по ?115млн на бройка! А Нашите са по ?100! Явно ББ се пазари многохахахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още