IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доклад за качеството на питейната вода е пратен на Прокуратурата

Установени са единични проби естествен уран в Хасковско, община Димитровград, Пловдивско и района на Велинград

17:39 | 22.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Доклад за качеството на питейната вода е изпратен днес от Министерството на здравеопазването на Върховната административна прокуратура (ВАП). Докладът е изискан от Прокуратурата с писмо от 27 април тази година.

Резултатите потвърждават досегашни данни за най-често срещаните отклонения от нормите, информира здравното министерство.

От началото на 2017 г. и заради разпоредбата на ВАП са извършени 2 677 проверки на 3 343 водоснабдителни обекта. Изследвани са 6 273 проби по химични, органолептични, микробиологични и радиологични показатели.

Най-често срещаните отклонения продължават да са свързани с нитрати, манган, желязо, органолептика (цвят, вкус, мирис и мътност), флуор и хлор.

По радиологични показатели единични проби показват несъответствие като надвишаване на контролните нива за алфа активност, но в общия случай изчислената доза е в рамките на установената норма от 0,1 mSv годишно, което означава, че водата може да се ползва за питейни нужди.

Установени при единични проби наличия на естествен уран при максимално допустима стойност 0,03 mg/l има в отделни водоизточници в Хасковско, община Димитровград, Пловдивско и района на Велинград. Веднага след констатиране на завишени над нормата нива по показател естествен уран водоизточниците са изведени от употреба до нормализиране на резултатите.

До дни се очакват окончателните резултати на изследванията за радионуклиди от лабораторията на БАН, на база които ще може да се направи категорично заключение за годността на водата за питейни нужди.

В много случаи дългосрочното решаване на проблема изисква инвестиции от страна на ВиК-операторите, общините и държавата, казва здравното министерство.

По време на проверките са връчени  предписания, наказателни постановления и актове. 13 са заповедите за спиране на дейността на централни водоизточници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още