IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Достъпът до електричество - една от пречките пред инвеститорите у нас

Ниската данъчна ставка е предпоставка за привличане на инвеститори, но липсва предвидимост, което плаши бизнеса, смята директорът на БАИ

09:56 | 07.01.16 г.
Достъпът до електричество - една от пречките пред инвеститорите у нас

България запазва позициите си на добро място за правене на бизнес - страната ни заема 38-мо място в класацията Doing Business, коментира пред БНР изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев.

В същото време обаче има редица пречки, които спъват навлизането на инвестиции и една от тях е достъпът до електричество. Янев уточни, че по този показател България заема 100-но място в класацията за правене на бизнес на Световната банка.

"Трудно се упражняват и права по договори - там също сме на доста задни позиции", отчете още той и допълни, че като проблем за инвеститорите е отразено и времето за плащане на данъци.

Янев беше категоричен, че ниската данъчна ставка е предпоставка за привличане на инвеститори, но в същото време в някои области бизнесът трудно "намира предвидимост в действията на администрацията". Според него в страната има достатъчно добре подготвени кадри и това не е сериозна пречка за навлизането на чужди инвеститори у нас. 

Въвеждането на дуалната форма на обучение обаче ще помогне на България да отговори на предизвикателствата на съвременната икономика и на нуждите на чуждите инвеститори. 

За последните 10 години Българската агенция за инвестиции е издала 185 сертификата по Закона за насърчаване на инвестициите, стана ясно още от думите на Янев. Става въпрос за проекти на обща стойност над 13 млрд. евро, при които са открити повече от 60 хил. работни места.

Водещ инвеститор в страната е Холандия, която има интересна система за привличане на инвеститори и голяма част от инвестициите у нас всъщност минават през Холандия, каза още директорът на Агенцията. Едни от най-интересните сектори за чуждите инвеститори са машиностроенето, информационните технологии и изнасянето на административни дейности в страната.

През миналата година БАИ е приключила петгодишния си проект за популяризиране на България като място за инвестиции. В резултат от множеството форум, кръгли маси и други събития по света, включително и в Шанхай и Ню Йорк, днес в Добрич се прави първа копка на нов завод за преработка на зърно, уточни още Стамен Янев.

Инвестицията е на стойност 6 млн. евро и се реализира от компанията "Тианшинонг Фийд". Новият завод ще има годишен капацитет от 150 хил. тона зърно годишно, 90% от продукцията ще се изнася за Китай. С изграждането на завода ще бъдат открити 50 работни места в региона. При изграждане на пълния капацитет работните места ще бъдат над 90.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още