Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Двойствен стандарт и в качеството, и в цените на храните у нас и в Европа

Половината от изследваните продукти в България имат значително по-високи цени от Германия и Австрия

Двойствен стандарт и в качеството, и в цените на храните у нас и в Европа

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Има двойствен стандарт при състава на някои храни, продавани в България и в Европа. Това потвърди на брифинг днес министърът на земеделието и храните Румен Порожанов след заседание на правителството.

Той отказа да коментира за кои храни става дума и кои са конкретните различия в състава, като посочи, че информация ще бъде публикувана на сайта на министерството по-късно днес.

Порожанов обясни, че са приключили общо три проверки по отношение на двойствения стандарт при храните, а именно това, че един и същи продукт с определено съдържание се различава на пазарите в Западна и Източна Европа.

Още по темата

Обследвани са 31 продукта от 5 категории, закупени от Австрия и Германия, и идентични от същите вериги у нас.

Основният анализ е на съдържанието върху опаковката, установени са 7 продукта, в които има различно съдържание на съставките, каза Порожанов.

При втория анализ – за вкус, консистенция и други параметри, при 3 от продуктите е установена определена разлика.

Физико-химичният анализ за изписаното на опаковката съдържание и реалното в продукта е направен в пет лаборатории.

Анализът е показал, че има отклонения, но незначителни и допустими в регламента за качеството на хранителните продукти.

Общият извод от трите анализа е, че 20% от изследваните храни имат различни съставки или определени различни съставки в някои от тях, каза Порожанов.

Безспокойство създава обаче направеният допълнителен ценови анализ, каза министърът. Той включва покупната стойност на продуктите в съответните вериги в Германия и Австрия и същите цени в България.

За 16 от изследваните 31 продукта има значително по-високи цени, установени в България.

Най-фрапантна е разликата в продажните цени на два вида детско пюре - за единият продукт цената е с около 90% по-висока у нас, а за другия – със 107%.

За останалите цени на продуктите е установена разлика между 20 и 70% при определени сирена и шоколадови продукти от различно естество.

„Разликите в цените не са незначителни, така че да се обяснят с друг вид разходи (транспортни например – бел. ред.)“, каза министърът. По думите му това е причина за сериозно безспокойство.

Още от утре започва разговор по темата за по-високите цени на някои храни у нас между Министерството на земеделието, Комисията за защита на потребителите и федерациите за защита на потребителите в България.

Темата за двойствения стандарт на храните ще бъде представена и на Съвета на министрите в ЕК, като информацията ще бъде внесена от Словакия. Информацията е свързано именно с безспокойството, установено и в други страни членки на ЕС за различното съдържание на съставките в едни и същи продукти.

Очаква се на европейско ниво да бъде създаден режим, който да уеднакви предлагането на качеството и на съставките на храните на единния пазар.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (39)

   1| 2| 3| 4    
0
 
0
 
39
Чачо до: Jay Gould
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
От руския "шоколад" по-боклучав може да бъде само укринския , но и двата са опаковано в целофан ла-й-но.
По причина, че на братушките какаовите зърна им се струват скъпи, те ги заместват със смляните им шушлопи (какаовите обвивки).
Вкусът им е какаоподобен, но това не е какао!
Като прибавиш икономиите и от останалите съставки на истинския шоколад (обезмаслено сухо мляко вместо пълномаслено,палмово масло вместо краве, посладители вместо захар и като цяло - повече захар) и стигаш до "луксозния руски/украински "шоколад" с качество на "Марципан"-че в синя амбалажна опаковка от 7 стотинки през 1980 година.
За сравнение давам още веднъж примера с Линд: 5 млечни шоколада по 100 гр. (30 % какао) във френски супермаркет струват 3,78 евро. И вкусът им е несравнимо ПО-ШОКОЛАДОВ (ФИН МЛЕЧЕН ШОКОЛАД) с всички останали марки (западни и източни): Милка, Тоблерон, Кедбъри и който още се сетите - ряпа да ядат! Същата марка тъмен шоколад: 3х100 гр. (50 % какао) за 1,80 евро до тях:ПРЕВЪЗХОДНИ!
0
 
1
 
38
Тава е до: georgi_shum
преди 4 месеца
Да, философе, веригите правят в Бъгария над 4 милиарда и подхранват стопанският живот в ЕС, а от нас само се изнася, политиците теглят заеми и пак от начало....
0
 
1
 
37
Тава е до: makama
преди 4 месеца
Браво! Имаш начални познания, ама са достатъчни само за заблуда. Само-регулиращият се механизъм на пазара действа единствено в интерес на по-силният.....
1
 
1
 
36
Тава е до: makama
преди 4 месеца
"Добро утро, пич". Серията на производството, цената и качеството са тясно свързани и връзката е подробно анализирана 1900 година. Поведението на алчните също предсказуемо: кога, къде какви войни възникват, но само пределът на глупостта не е известен и се кара на проби, до колко ще издържим!
0
 
0
 
35
georgi_shum до: Jay Gould
преди 4 месеца
Пич, за разлика от теб - на мен не ми носи някой нещо от Русия - сам го купувам от там.:) Прекарвам средно 3 месеца годишно там. Шоколадите им - да, с по различен вкус са от нашите ( не само българските, а и западните). Но не щотото имат или нямат повече какао. По млечни са!.
Сирена, млечни изделия руско производство и т.н са в пъти ама в много пъти по зле от нашите! и се правят основно от СУХО мляко. Русия е топ 5 на вносителите на сухо мляко в света!

Още от Икономика и политика
Димитър Главчев остава депутат