Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Държавата опрощава изцяло наемите на неработещи обекти в Слънчев бряг

С 50% ще бъде намалена и таксата за паркиране в курорта, обяви министърът на туризма

Държавата опрощава изцяло наемите на неработещи обекти в Слънчев бряг

Снимка: БГНЕС

Ще бъдат изцяло опростени наемите до края на годината на обекти в Слънчев бряг, които не са отворени за туристи. Предстои да направим анализ кои ще са те, като това ще важи за обекти, които са под егидата на „Слънчев бряг“ АД. Това заяви в Слънчев бряг вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, цитирана в прессъобщение от ведомството.

„Решението беше трудно, но го взехме, тъй като държавата влиза в положението на бранша.
Знаем за затруднението в момента и че туризмът е най-засегнатият сектор“, каза още Николова.

Тя е категорична, че най-големият ни курортен комплекс е изцяло подготвен да поеме туристите, които се очакват следващите месеци. 2020 г. е годината на българските туристи, на които разчитаме, обяви още тя. Прилага се пълна дезинфекция на всички публични пространства, както и на зелените площи, а видеонаблюдението функционира напълно.

Около 350 камери работят за сигурността на посетителите, стана ясно от думите й. 

Още по темата

Министърът на туризма допълни, че с 50% ще се намали и таксата за паркиране в курорта. Създадена е специална апликация за чужденци, която е в тяхна помощ. Чрез нея веднага може да се заплати паркирането в синята зона, като сега цената е 50 цента на час, посочи вицепремиерът. В момента в Слънчев бряг почиват германци, нидерландци и чехи.

Местата за настаняване са резервирани за месец август на пълен капацитет, похвали се още Николова. Очакваме през септември и двудневни, и тридневни посещения, а август - едноседмични пакети.

Вицепремиерът анонсиира, че съвместно с Асоциацията на екскурзоводите се подготвя инициатива за малко познатите места у нас, която ще се популяризира в онлайн пространството.

„Изработваме и екшън план, който ще очертае подготовка за предстоящия зимен сезон, той е много важен. Ще създам специализиран съвет към министерството, в който ще бъдат включени експерти и представители на бизнеса", съобщи също тя. „В него ще бъдат подготвени кризисни предложения за новия зимен сезон и преодоляване на последствията от Ковид-19“, каза още министърът на туризма.

Николова обяви още, че се очаква издаването на заповед, която да облекчи влизането на украински туристи в България, защото тази страна има потенциал за голям приток на посетители у нас и повече приходи за сектора. „За тях предвиждаме да отпадне изискването за представяне на 72-часов ПСР тест, както мярката ще важи за всички украински граждани, не само за туристи. В Украйна се намира и най-голямата българска диаспора. Връзките между двете страни в туризма имат дълги и добри традиции“, каза министърът.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Глобяват две болници в София за неспазване на плана за ваксиниране