Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Държавата ще купи “Дунарит“

Водят се преговори с кредиторите на дружеството, за да не се стигне до несъстоятелност или продажба, обясни икономическият министър

Държавата ще купи “Дунарит“

Министърът на икономиката Емил Караниколов по време на пресконференцията за "Дунарит". Снимка: Министерство на икономиката

Министерството на икономиката започва преговори с кредиторите на военния завод "Дунарит" с цел придобиване на активите на дружеството.

Това обяви на пресконференция министърът на икономиката Емил Караниколов, цитиран от агенция „Фокус“.

„Към момента на управителния орган на „Дунарит“ му е повдигнато обвинение, което е дало основание за задействане на процедура за отнемане на лицензиите на производство. Това би довело до тежко състояние на дружеството и на целия военен сектор“, посочи министърът.

По думите му ръководството на военния завод не може да бъде освободено заради обжалване и новите акционери не могат да влязат в правомощията си.

Караниколов обясни, че „при това положение МВР трябва да предприеме действие за отнемане на лицензиите на предприятието.

„Това е недопустимо. Министерството на икономиката няма да го допусне, затова започва активна дейност за придобиване на дружеството", посочи министърът и уточни, че „вече се работи за закупуване на всички кредити, за да не се стигне до процедура на несъстоятелност или продажба“.

Емил Караниколов уточни, че засега не е необходимо финансиране през правителството, тъй като дружествата към министерството имат средства.

Още по темата

„Дружествата към Министерството на икономиката са финансово обезпечени и те са на печалба, тоест нямаме проблем с финансовата част. „Дунарит“ в момента работи изключително добре и не се налага такава подкрепа в този момент, категоричен е той. "Проблемът е, ако започнат делата, които са по кредитите и изпълнителните производства, и започнат да се продават машините и съоръженията", допълни той.

Караниколов увери, че от Министерството на икономиката ще направи всичко възможно за придобиването на дружеството. Той напомни, че има процедури, на които абсолютно всеки може да се яви и да го закупи, но въъпросът е да се гарантира бъдещето на вонния завод.

Караниколов припомни за неотдавнашна среща със синдикатите и с управителя на „Дунарит“, на която всички са били единодушни, че трябва да се направи всичко да се запазят работните места и дейността на дружеството.

Той не се ангажира с конкретна сума колко би струвало изкупуването на „Дунарит“, но съобщи, че „около 40 млн. лева са изкупените вземания до момента”.

Investor.bg припомня, че преди три седмици стотици работници от военния завод „Дунарит“ в Русе излязоха на мирен протест и блокираха за кратко движението през граничния пункт „Дунав мост“ заради започнала процедура за отнемане на лицензиите на предприятието. Причината за това беше разследване на Специализираната прокуратура срещу изпълнителния директор Кръстьо Кръстев, който в последствие подаде оставка.

Тогава министър Караниколов се срещна с протестиращите и ги увери, че „Дунарит” ще продължи да работи и лицензиите му няма да бъдат отнети.

Министърът на икономиката беше категоричен, че няма да допусне дружеството да бъде докарано до фалит. Той посочи, че „Дунарит“ е изключително важно предприятие за военно-промишления комплекс и за икономиката, затова от министерството следят внимателно случващото се в него.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
1
 
3
 
12
bgMan до: крас
преди 1 година
1
 
4
 
11
крас до: nns
преди 1 година
Няма профилна снимка
ЗАЛАДИ ПАЗАРИТЕ В ИНДИЯ РАШКИТЕ СА МУ ПРИГОТВИЛИ ДЪРВЕН КОСТЮМ
4
 
7
 
10
преди 1 година
Няма профилна снимка
Зад предлога национална сигурност частен дълг за пореден път става публичен.Разпределя се на всеки гражданин.Печалбата в джоба,загубите на всички не е за първи или втори път.Вместо да се направи ревизия на състоянието на собственика ,да се продадат лимузини,къщи,вили,бижута ,яхти,на наглеца или по скоро крадеца му се плаща като на благодетел .Още един фалит на по едра риба и страната няма да се различава от Венецуела.
1
 
3
 
9
крас до: Longin
преди 1 година
Няма профилна снимка
МИРОЛИО ВЕЧЕ ГО ПРОДАВА!

КУПУВАЧА СМЕ НИЕ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ, КОИТО ВЕДНЪЖ ПЛАТИХМЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА КТБ без да получим нито АКЦИИТЕ , нито пък АКТИВИТЕ на банката сред които е и ДУНАРИТ!!

Обезценените активи ги получиха тарикати които чрез цесии се превърнаха в КРЕДИТОРИ на активи които трябваше да са наши!!
0
 
9
 
8
крас до: крас
преди 1 година
Няма профилна снимка
ПРОДЪЛЖЕНИЕ КЪМ №5

Открито производство по несъстоятелност на КТБ е отразено в Решение No 664 от 22.04.2015 по Дело No 7549/2014!!

ЗАЩО НАЗНАЧЕНИТЕ ОТ БНБ КВЕСТОРИ И СИНДИК СА ДОПУСНАЛИ СЛЕД ЗАПОЧВАНЕ НА ПРОЦЕДУРАТА по Дело No 7549/2014 ДА БЪДАТ ИЗВЪРШЕНИ ЦЕСИИТЕ с дата 30.10.2014г. ?!!

За да е "опечена работата" се е произнесъл и Софийски градски съд, който не приема за НАЧАЛОТО Й датата от която е ОБЯВЕНА несъстоятелността /22.04.2015 по Дело No 7549/2014/ , а дата 06.11.2014 г. !!

НЕЩО ПОВЕЧЕ!!
Договорите за цесия са от 30.10.2014г., а УВЕДОМЛЕНИЕТО на новите "кредитори" е регистрирано в СЪДА с вх. № 2801 и е от 03.12.2014г. !!!

КОЯ ДАТА ИМА ПРАВНА СТОЙНОСТ - тази на РЕГИСТРИРАНЕ НА УВЕДОМЛЕНИЕТО /03.12.2014/ или пък тази на договарянето 30.10.2014г. ??

КОЯ БЕ ГОСПОДА ДЪРЖАВНИ МЪЖЕ?

ИМА ЛИ ДЪРЖАВА или тя вече е една ФИНАНСОВА ПИРАМИДА в която едни крадат милиарди , а други им ги плащаме!!

ДОКОГА ТАКА БЕ ХОРА ??!!!!!

Още от Икономика и политика
Ал. Манолев: В област Кюстендил се реализират проекти за над 35 млн. лв.