Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Държавата ще отнеме лиценза на туроператора "Он травъл"*

Фирмата оправда затрудненията си с "целенасочена медийна атака, организирана от доброжелателни конкуренти"

Започва процедура за отнемане на лиценза на туроператорската фирма "Он травъл", съобщи на извънредна пресконференция заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, цитиран от БТА.

Той поясни, че поводът за това е, че в рамките на една седмица „Он травел“ изостави на два пъти туристи - в Испания и Турция. 

Още по темата

Маринов обясни, че една от възможностите за отнемането на лиценза е заради „системни нарушения“ на Закона за туризма. Също така това може да стане и с мотивирано предложение до министъра на икономиката от страна на експертната комисия по регистрация на туроператорите за отнемане на регистрацията, което по думите на зам.-министъра, се подготвя в момента.

От икономическото министерство считат, че случаят с изоставените туристи в Мармарис е разрешен. Беше съобщено, че в събота (13 октомври) около 13.00 часа ще тръгне автобус от Бодрум, който ще ги върне в България. Сутринта между 9.00 и 09.20 часа ще бъде трансферът до летището, тъй като има и няколко туристи, които са пристигнали със самолет.

Разходите по престоя на туристите и връщането им ще бъдат поети от контрагента на туроператора в Турция, след което фирмата ще си възстанови средствата от застрахователната компания - ДЗИ, обясни Маринов. Застрахователната полица на туроператора е в размер на 1,4 млн. лева.

В отговор на въпрос зам.-министърът съобщи, че няма информация дали фирмата е обявила неплатежоспособност и в момента със съдействието на Столичната дирекция на вътрешните работи се издирва собственикът на фирмата.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев съобщи, че ще инициира среща с представители на бизнеса и Асоциацията на застрахователите, на която ще бъде обсъдена възможността туроператорите да бъдат задължени към всеки договор за услугата да прилагат и копие от застрахователна полица. По този начин хотелите ще разполагат с координатите на застрахователя, от когото ще си възстановят парите, ако те не са платени от туроператора, смятат от министерството.

„В новия Закон за туризма ще се предвиди възможност контрагентът на туроператора да получи средства от застрахователя, за да не се налага държавата да се намесва“, допълни Александър Масларски, член на Комисията за защита на потребителите.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
КНСБ е против произволно преизчисляване на пенсиите