IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един човек е загинал в следствие на наводнението в Мизия

Обстановката в наводнените населени места продължава да е тежка

11:09 | 03.08.14 г.
Един човек е загинал в следствие на наводнението в Мизия

Открита е една от жертва на наводнението в Мизия. Възрастен мъж е намерен загинал в дома си от неговия син. Това съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) Николай Николов пред БНР. 

Обстановката в наводнените населени места продължава да е тежка. Предстои да бъдат евакуирани още хора, каза Николов. Създадена е организация за обгрижване на хората, напуснали домовете си, допълни той.
БЧК осигурява минерална вода и храна към засегнатите общини, заяви Гергана Михалчева от БЧК – Враца.

Десетки къщи са паднали, а стотици са под вода в резултат голямото количество валежи от тази нощ във Врачанско, стана ясно по-рано днес от изявление на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Това стана, след като в резултат на проливните дъждове река Скът в град Мизия преля.

Около 500 души са евакуирани от снощи, но участващите в операцията съобщиха по-рано, че не всички хора са искали да напуснат къщите си. Евакуираните са настанени в детска и градина и училище.

По информация на МОСВ няма нито един прелял язовир и дефектирало хидротехническо съоръжение в област Враца, заяви Станислав Анастасов, министър на околната среда в оставка.

Той каза още, че екоминистерството е предупредило в петък 15 общини за опасност от локални поройни валежи и наводнения.  Дадохме конкретна прогноза за повишаването на нивата на реките Огоста и Скът, отчете той.

Анастасов допълни, че на територията на България в момента няма опасност от приливане на язовири.

Междувременно премиерът в оставка Пламен Орешарски заяви чрез Facebook, че следи ситуацията в областта. "Във връзка със ситуацията в гр. Мизия съм в непрекъсната координация с Цветлин Йовчев, Димитър Греков и Станислав Анастасов и съгласуваме предприемането на необходимите действия. В пострадалия район вече са Цветлин Йовчев и Светлозар Лазаров – главен секретар на МВР", пише Орешарски.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още