IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единният регистър за язовирите ще бъде под шапката на регионалното министерство

ВиК-мрежите на всяка община ще се стопанисват от един оператор или холдинг, гласи проектът за нов Закон за водите

16:42 | 13.03.12 г.
<p>
	С новия закон за водите кабинетът иска да сложи ред в управлението и собствеността на язовирите, за да провежда и адекватна политика за управление на водния ресурс в страната &nbsp; &nbsp; Снимка: БТА&nbsp;</p>

С новия закон за водите кабинетът иска да сложи ред в управлението и собствеността на язовирите, за да провежда и адекватна политика за управление на водния ресурс в страната     Снимка: БТА 

Всички водни съоръжения в страната ще бъдат включени в единен регистър, поддържан от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а самите дейности по обезопасяването на водните обекти и превантивните дейности срещу наводнения или засушаване ще бъдат планирани и разработвани от координационен съвет по водите, в който ще участват деветима министри.

Това предвижда новият Закон за водите, приет на днешното заседание на правителството, който определя правата и задълженията на отделните институции при управлението и съхранението на водните ресурси на страната.

Министърът на регионалното развитие ще одобрява и всички програми за проучване, проектиране и изграждане на ВиК-системите в общините, а не само на тези, които са публична държавна собственост, както е в сегашната редакция на закона.

Регламентира се още всяка една от 28-те области в страната да определи само един оператор, който да стопанисва, поддържа и експлоатира ВиК-мрежите, а не както сега това да се прави от няколко ВиК-дружества.

Целта е да се постигнат икономии при предоставяне на ВиК-услугите, да се повиши ефективността и да се гарантира еднакво качество за всички жители в съответната област.

Стопанисването, поддържането и експлоатацията на ВиК-системите и съоръженията, както и предоставянето на ВиК-услуги на потребителите ще се извършва чрез сключване на договор между ВиК-асоциация и ВиК-оператор, действащ на съответната обособена територия.

В случаите, когато има повече от един действащ ВиК-оператор, се дава възможност договорът да бъде сключен с холдингово дружество, обединяващо действащите на съответната територия ВиК-оператори, или дружество, образувано чрез преобразуване на ВиК-операторите.

Проектът предвижда в срок от три месеца от влизане в сила на закона, общините да уведомят съответните областни управители за избран от тях оператор, който да извършва дейностите по стопанисването, поддръжката и експлоатацията на мрежите.

Създава се и координационен съвет по водите с участието на министрите на околната среда и водите, на земеделието и храните, на икономиката, енергетиката и туризма, на регионалното развитие и благоустройството, на финансите, на здравеопазването, на вътрешните работи, на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на образованието, младежта и науката.

Този съвет ще отговаря за разработването на плановете за управление на речните басейни и за управление на риска от наводнения, а също и за финансирането на съответните програми. За местата, където няма оператор, решение ще вземе Министерският съвет по предложение на министъра на земеделието и храните.

Министърът на икономиката и енергетиката от своя страна поема контрола и поддръжката на техническата безопасност на всички язовири на територията на България и съоръженията към тях, независимо от собствеността им.

Предвидени са и високи глоби за неспазване на законовите изисквания, които варират от хиляда до 20 хил. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още