Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЕК: България е изгубила почти 1 млрд. евро от измами с ДДС през 2014 г.

Европейските власти продължават с приемането на мерки за затягането на данъчните правила в Европейския съюз (ЕС)

ЕК: България е изгубила почти 1 млрд. евро от измами с ДДС през 2014 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските власти продължават с приемането на мерки за затягането на данъчните правила в Европейския съюз (ЕС). Тази седмица ще бъдат публикувани нови мерки, насочени срещу избягването на данъци от корпорациите и физически лица.

До края на годината се очаква да бъде готов и „черният“ списък с данъчните убежища, по който ЕС работи от няколко месеца.

Продължава и реформата в системата на ДДС. Целта на всички промени е данъчната конкуренция между държавите членки да се осъществява на базата на прозрачни и справедливи правила.

Според европейските власти правилата за ДДС, които действат в момента, са остарели. На практика функционират две отделни системи – едната се прилага за вътрешните трансакции, а другата – за международните. Идеята е да има единна система, така че да се избегнат злоупотребите с различията между двете, както и загубите на приходи за бюджетите на страните членки.

Европейската комисия (ЕК) например изчислява, че през 2014 г. само България е изгубила почти 1 млрд. евро от измами с ДДС. Общата загуба за ЕС се изчислява на почти 160 млрд. евро, включително 50 млрд. евро от международните трансакции.

Във фокуса на евроинституциите влизат и пенсиите. Работи се по регламент, така че гражданите на държавите от ЕС да нямат проблем при ползването на пенсията си, получена в друга държава членка.

Бъдещето на ЕС – старт на Brexit

Позицията на Брюксел по въпроса за Brexit остава твърда. Брюксел настоява Великобритания първо да изпълни ангажиментите си към ЕС, както и да обяви конкретни искания, които ще защитава в процеса на преговорите. Едва след приключването на „развода“ между Брюксел и Лондон ще може, в рамките на някакъв преходен период, да се обсъждат бъдещите взаимоотношения и участието на Великобритания на единния пазар.

Приоритет в преговорите остават гражданите – британските, пребиваващи в ЕС, и европейските, пребиваващи на Острова, както и финансовите и търговски въпроси.

Извън преговорите остава въпросът с преместването на двете европейски агенции в Лондон – за лекарствата и клиринговата. Преместването им вероятно ще бъде уредено още до края на годината.

Дигитализацията – българският еврокомисар на ход

Утре, 20 юни, ще се проведе изслушването на кандидата за българския еврокомисар Мария Габриел пред Европейския парламент (ЕП). Тя ще трябва да координира работата между различните институции, за да преодолее забавянето при приемането на някои важни документи, свързани с единния цифроров пазар.

Няма индикации, че някоя от държавите членки би могла да реши да блокира кандидатурата, тъй като дигитализацията и единния цифров пазар са сред водещите европейски приоритети. Желанието й е да помага на по-малките компании да се справят с дигитализацията, за да участват на цифровия пазар, тъй като за тях това предизвиква повече трудности, включително и финансови.

Основен въпрос остава достъпът до цифрови услуги в отделните държави от ЕС и блокирането им. Проблемът е с цифровото съдържание (филми, различни аудиовизуални материали, музика и т.н.), а не толкова електронната търговия, заради спецификата с правата за разпространение.

Засега е ясно, че регистрирани потребители от една държава членка на ЕС ще имат достъп до оригинално съдържание и услуги и когато се намират в друга държава от блока, тъй като необходимото законодателство е прието, както и за отпадането на роуминга. Има необходимост от промяна на законодателството за авторското право, като се търсят начини за преодоляване на трудностите. Един такъв пример е сделката между американските филмови студия с британската Sky, с която на практика се блокира достъпът до съдържание до другите членки на ЕС, която се разследва от ЕК в момента.

Съветът на ЕС – между отбраната и имиграцията

Отбранителният съюз и имиграцията отново ще са водещите теми на предстоящия Съвет на ЕС тази седмица на фона на санкциите, които ЕК наложи на Полша, Чехия и Унгария заради неизпълнение на задълженията им, свързани с приема на мигранти.

Междувременно започват и преговорите между ЕС и Япония за подготовката на търговско споразумение. Амбицията е документът да е готов за следващото заседание на Г20.

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Радина Колева

Последни новини

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Най-ниско ниво на безработицата от 2009 г. досега, отчете Бисер Петков