Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЕК: България ще получи 9,3 млрд. евро от фонда за икономическо възстановяване

Заедно с другите фондове страната ни ще разполага с близо 30 млрд. евро през следващия програмен период, според Сергей Станишев

ЕК: България ще получи 9,3 млрд. евро от фонда за икономическо възстановяване

Снимка: getty

Европейската комисия (ЕК) предлага България да получи достъп до 9,282 млрд. евро от фонда за икономическо възстановяване от кризата, предизвикана от пандемията от коронавирус.

Това събощиха за БТА от Еврокомисията в отговор на въпроси. От посочената обща сума делът на безвъзмездните средства за нашата страна се предвижда да бъде 6,131 млрд. евро. Делът на заемите е 3,151 млрд. евро.

Комисията днес уточни, че разпространените вчера данни, според които се предвиждаше нашата страна да получи 15 млрд. евро, са били примерни. 

Вчера Европейската комисия предложи създаването на фонд за възстановяване на икономиката на ЕС след пандемията от коронавирус в размер на 750 млрд. евро до 2027 г. Средствата ще бъдат отпускани на части по националните програми за реформи. Програмите трябва да бъдат съобразени с целите на ЕС за икономика без употреба на изкопаеми горива и за цифровизация. 

Още по темата

Това, което председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви в сряда в Европейския парламент, досега не се е случвало в историята на Европейския съюз. За първи път съюзът възнамерява да поеме огромен дълг, за да се справи с икономическите последици от коронавируса. 

Европейски облигации на обща стойност 750 млрд. евро ще бъдат емитирани за финансирането на програмата за възстановяване от коронавирусната криза  - Next Generation EU, в рамките на бюджета за следващия програмен период (2021-2027 г.). Той ще предоставя помощ на държавите членки безвъзмездно и като кредит, по три стълба.

Евродепутатът Илхан Кючюк посочи, че преговорите за инструмента няма да бъдат лесни. Идеята е още от януари 2021 г. бизнесът, общините, регионалните власти и държавите членки да се възползват от подкрепата.

Това е много сериозна помощ за България от страна на ЕС, коментира лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Ако съберем тази сума с това, което ще дойде по линия на кохезионни и други фондове, в рамките на редовния бюджет на Евросъюза за следващите 7 години ще имаме на разположение близо 30 млрд. евро, обясни Станишев.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

1
 
2
 
10
khao до: крас
преди 1 година
Няма профилна снимка
ТОВА Е ИСТИНСКА ЛЪЖА!!---това е за колекцията, хахахаха!
2
 
4
 
9
преди 1 година
и май зарад тва беха "заразените" х 500 пестин човека на минута и секи умрел независимо от кво, го коронясваха .... За тва имаше и такива oлигофренични мерки , е не че щи дадат тия мангизи безвъзмездно, но народа ше ги върне, а налагащите мерки с гологлавия ше си купат по нещичко, е че некви там остатъци от населението щели да фалират боли ги салама ... Е нищо нали са вече никой не се заразяя, никой не мре, нема вече корони и сичко е 6 .... вирОса дойде, виде че нема никой и си отиде ... :))
3
 
2
 
8
преди 1 година
Сега е времета за рестартиране на българската икономика.Тъй като най-важното е осигуряването на енергийната сигурност на държавата ,тези милярди трябва да се инвестират за изграждане на атомната електроцентрала в Белене?Второ ще трябват поне 1 милярд за селското стопанство- възстановяване на поливните съоръжения /канали ,тръбопроводи ,помпени станции/ увеличаване на поливните площи и увеличаване на животновъдните ферми? Трето ще трябват 1 млд за подмяна на водоснабдителната канализация в селищата и между тях,изграждане на нова ,там където няма и изграждане на пречиствателни станции ,за да се подобри живота на хората и да се използва водата за напояване?Да сега е времето за рестартиране на българската икономика,но парите трябва да се инвестират в производства ,които са ефективни в бъдеще.
6
 
3
 
7
ing5rov до: Dr. Vatnikov
преди 1 година
Жалки троле ...
6
 
3
 
6
преди 1 година
Урсула точно затова е турена на тоя пост ... както и Винету у нас .

Още от Икономика и политика
Кирил Петков ще сезира прокуратурата за ремонта на язовири с пари от ДКК*