IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: България ще получи 9,3 млрд. евро от фонда за икономическо възстановяване

Заедно с другите фондове страната ни ще разполага с близо 30 млрд. евро през следващия програмен период, според Сергей Станишев

18:11 | 28.05.20 г. 10
<p>
	Снимка: getty</p>

Снимка: getty

Европейската комисия (ЕК) предлага България да получи достъп до 9,282 млрд. евро от фонда за икономическо възстановяване от кризата, предизвикана от пандемията от коронавирус.

Това събощиха за БТА от Еврокомисията в отговор на въпроси. От посочената обща сума делът на безвъзмездните средства за нашата страна се предвижда да бъде 6,131 млрд. евро. Делът на заемите е 3,151 млрд. евро.

Комисията днес уточни, че разпространените вчера данни, според които се предвиждаше нашата страна да получи 15 млрд. евро, са били примерни. 

Вчера Европейската комисия предложи създаването на фонд за възстановяване на икономиката на ЕС след пандемията от коронавирус в размер на 750 млрд. евро до 2027 г. Средствата ще бъдат отпускани на части по националните програми за реформи. Програмите трябва да бъдат съобразени с целите на ЕС за икономика без употреба на изкопаеми горива и за цифровизация. 

Това, което председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви в сряда в Европейския парламент, досега не се е случвало в историята на Европейския съюз. За първи път съюзът възнамерява да поеме огромен дълг, за да се справи с икономическите последици от коронавируса. 

Европейски облигации на обща стойност 750 млрд. евро ще бъдат емитирани за финансирането на програмата за възстановяване от коронавирусната криза  - Next Generation EU, в рамките на бюджета за следващия програмен период (2021-2027 г.). Той ще предоставя помощ на държавите членки безвъзмездно и като кредит, по три стълба.

Евродепутатът Илхан Кючюк посочи, че преговорите за инструмента няма да бъдат лесни. Идеята е още от януари 2021 г. бизнесът, общините, регионалните власти и държавите членки да се възползват от подкрепата.

Това е много сериозна помощ за България от страна на ЕС, коментира лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Ако съберем тази сума с това, което ще дойде по линия на кохезионни и други фондове, в рамките на редовния бюджет на Евросъюза за следващите 7 години ще имаме на разположение близо 30 млрд. евро, обясни Станишев.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 3 години
ТОВА Е ИСТИНСКА ЛЪЖА!!---това е за колекцията, хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
и май зарад тва беха "заразените" х 500 пестин човека на минута и секи умрел независимо от кво, го коронясваха .... За тва имаше и такива oлигофренични мерки , е не че щи дадат тия мангизи безвъзмездно, но народа ше ги върне, а налагащите мерки с гологлавия ше си купат по нещичко, е че некви там остатъци от населението щели да фалират боли ги салама ... Е нищо нали са вече никой не се заразяя, никой не мре, нема вече корони и сичко е 6 .... вирОса дойде, виде че нема никой и си отиде ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
vladi_guetzov
преди 3 години
Сега е времета за рестартиране на българската икономика.Тъй като най-важното е осигуряването на енергийната сигурност на държавата ,тези милярди трябва да се инвестират за изграждане на атомната електроцентрала в Белене?Второ ще трябват поне 1 милярд за селското стопанство- възстановяване на поливните съоръжения /канали ,тръбопроводи ,помпени станции/ увеличаване на поливните площи и увеличаване на животновъдните ферми? Трето ще трябват 1 млд за подмяна на водоснабдителната канализация в селищата и между тях,изграждане на нова ,там където няма и изграждане на пречиствателни станции ,за да се подобри живота на хората и да се използва водата за напояване?Да сега е времето за рестартиране на българската икономика,но парите трябва да се инвестират в производства ,които са ефективни в бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
Жалки *** ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
Урсула точно затова е турена на тоя пост ... както и Винету у нас .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
крас
преди 3 години
ТОВА Е СТАТИЯТА НА ДОЙЧЕ ВЕЛЕ:https://***.dw.com/bg/хубав-трик-но-ес-е-длъжен-честно-да-каже-истината-за-милиардите/a-53600176"Хубав трик. Но ЕС е длъжен честно да каже истината за милиардите." - КАЗВАТ НЕ ОТ МОСКВА , А ОТ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ. Влизаме не в общ валутен съюз , а в СЪЮЗ ОТ ДЛЪЖНИЦИ , от който излизане няма!В този нов съюз се залагат ДЪРЖАВНИ АКТИВИ, а плащанията по него започват от 2028 година, когато такива като теб и мен /АКО СЪМ ВСЕ ОЩЕ ЖИВ/ ще се наложи да плащат всякакви ЕКО ДАНЪЦИ свързани със "спасяването на природата" за което се бореше онова недъгаво детенце ГРЕТА возещо се на яхтата на др. РОТШИЛД.Тъй като ще реагираш отрицателно на поста ми, предварително заявявам, че нямам нищо общо с червеното знаме и съм склонен да приема битката която Тръмп и екипа му водят срещу такива като Урсула
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
крас
преди 3 години
"Хубав трик. Но ЕС е длъжен честно да каже истината за милиардите." ТОВА Е СТАТИЯТА НА ДОЙЧЕ ВЕЛЕ, КОЯТО РАЗКРИВА КАПАНА КОЙТО НИ ЗАЛАГА ЕС И ГОСПОЖА ФОН ДЕР ЛАЙЕН.ПРЕПОРЪЧВАМ ВИ СТАТИЯТА НА ДОЙЧЕ ВЕЛЕ: https://***.dw.com/bg/хубав-трик-но-ес-е-длъжен-честно-да-каже-истината-за-милиардите/a-53600176ТОВА Е ИСТИНАТА. ДРУГОТО Е ЛЪЖА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
крас
преди 3 години
ОТ СТАТИЯТА: "За първи път съюзът възнамерява да поеме огромен дълг, за да се справи с икономическите последици от коронавируса".ТОВА Е ИСТИНСКА ЛЪЖА!!Не ЕС , а държавите участващи в този променен СЪЮЗ ОТ ДЪРЖАВИ ДЛЪЖНИЦИ ще са тези, които поемат и гарантират дълга ОБЕЗПЕЧЕН С ДЪРЖАВНИТЕ ИМ АКТИВИ!!ПЛАЩАНЕТО НА ДЪЛГА СЕ ОТЛАГА ЗА БЪДЕЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ И ЗАПОЧВА ОТ 2028 ГОДИНА!!Излизане от тази схема на ВСЕОБЩА ЗАДЛЪЖНЯЛОСТ няма.Историята с АНГЛИЯ няма да се повтори, а бъдещите поколения ще плащат чрез някакви ЕКОДАНЪЦИ и подобни перверзии сиренцето в капана за мишки което сега ЕС ни предлага!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Жалко същество, от изсипаните глупости в поста ти става ясно само едно: пръскаш злоба, защото и на малките деца вече им е ясно, че ЕС е най-хубавото нещо, което се е случвало на България през последните 75 години!Апропо, по колко ще получат членовете на Евразийския съюз?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
И пак набутали вътре зелените си проcтотии. Тия 750 МБ - дето ще ги плащат европейските хора и европейския бизнес - ще възстановяват икономически Европа или ще я досъсипват? Апропо - къде изчезна кpeтенът тимерманс, дали не се е озъбил?Нормалните държави имат за абсолютен приоритет възстановяване на реалната икономика - тука пак се пилеят огромни пари за глyпости... но така е с неадекватни и неизбирани от никого управници.Да напомним първо - как още мисля около края на февруари, нашият млад и решителен евродепутат Ангел Джамбазки поиска затварянето на външните граници на ЕС, ама урсула го отряза - щото виждате ли - китайските туристи ни били важни !!! Има го това в архивите. Да напомним второ - как март месец, когато коронавирусът вече косеше в Италия и Испания, тия в ЕК - вместо да вземат спешни мерки за ограничаване на заразата, ПАК се занимаваха със зелените си простотии !!! И сега, вместо да се скрият някъде - ПАК с това ни занимават.Мислех, че след алкохолизирания *** юнкер няма как да паднем по-ниско в идиoтството на еврошефчетата, ама урсула го бие по всички параметри явно !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още