Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЕК запазва мониторинга върху България като част от страните с прекомерни дисбаланси

Според нов доклад за България страната е постигнала значителен напредък, предприемайки мерки по препоръките за финансовия сектор

ЕК запазва мониторинга върху България като част от страните с прекомерни дисбаланси

Снимка: Архив Ройтерс

България остава в групата страните с икономически дисбаланси и ще продължи да бъде обект на мониторинг, обяви Европейската комисия в анализа си на икономическата и социална ситуация в държавите членки от ЕС в рамките на Зимния пакет на европейския семестър.

„Направихме всеобхватен преглед на икономиките на всичките 28 държави членки на ЕС, за да установим проблемите и да се уверим, че те могат да бъдат разрешени своевременно. Много от европейските дисбаланси са в процес на коригиране, благодарение както на икономическия растеж, така и на действията на политиката, въпреки че дългогодишните предизвикателства се запазват“, заяви комисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси. 

Според доклада за България страната е постигнала значителен напредък, предприемайки мерки по препоръките за финансовия сектор. Отчита се и известен напредък в подобряване събирането на данъци и в публичните разходи, в прилагането на надзорни планове за действие във финансовия сектор и гарантирането на адекватна оценка на активите, включително обезпеченията държани от банките, както и в още няколко насоки. 

По-ограничен напредък обаче се вижда подобряването на държавната рамка за държавните предприятия в съответствие с международните добри практики, завършването на реформата върху несъстоятелността и насърчаване функционирането на вторичен пазар по необслужваните заеми, подобряването на здравните услуги и въвеждането на прозрачна схема за преразглеждане на минималните доходи.

„Със забавянето на растежа през тази година,е по-важно от всякога правителствата да предприемат действия, за да укрепим устойчивостта на нашите икономики: чрез намаляване на дълга, повишаване на производителността, по-интензивно и по-ефективно инвестиране и чрез преодоляване на неравенствата“, допълни той.

Комисията започна задълбочени прегледи за 13 държави членки през ноември миналата година. Целта бе да се анализира дали те са засегнати от макроикономически дисбаланси и при положителен отговор — колко сериозни са те. Според заключението съществуват дисбаланси или прекомерни дисбаланси във всички тези 13 държави членки, но в някои случаи сериозността на дисбалансите намалява.

Според анализа в групата на страните с икономически дисбаланси влизат още Германия, Испания, Франция, Хърватия, Ирландия, Нидерландия, Португалия, Румъния и Швеция, а три страни са с установени прекомерни дисбаланси – Кипър, Гърция и Италия. Испания остава и единствената страна в процедура по прекомерен дефицит, след като Франция бе извадена от групата. Хърватска пък е извадена от групата с прекомерни дисбаланси.

 

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
4
 
4
преди 1 година
Остават обаче опасенията за устойчивостта и ликвидността на автомобилните застрахователи, доверието и стабилността на системата „Зелена карта“, която участва в компенсирането при инциденти в чужбина. Други опасения са и за постоянните обжалвания на решенията на Комисията за финансов надзор (КФН) и непредсказуемостта на съдебните решения.

Нивата на необслужваните заеми и дълга в частния сектор намаляват, но остават високи.

В доклада за България се споменава и фалитът на застрахователната компания „Олимпик“ през 2018 г. показва проблемите с наблюдението на ставащото в чужбина. Българският клон на базираната в Кипър компания държи относително голям дял клиенти. Обмяната на информация между надзорниците в двете страни не е била оптимална. И остава неясно кой фонд, ако изобщо бъде намерен такъв, ще покрие задълженията на „Олимпик“ в България. https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/file_import/2019-european-semester-country-report-bulgaria_en.pdf
2
 
22
 
3
ert
преди 1 година
Няма профилна снимка
Премълчали са една от основните части от коментара на комисията, тази за проблемната българска банка с неодстатъчния капитал. Дано сека като проверят 6-те банки за приемането ни в чакалнята да затегнат малко положението върху банките, че да не се наложи пак да се дават грешни милиарди левове.
5
 
21
 
2
ABBA до: majnata
преди 1 година
Дисбаланса се нарича намаляване на населението с 144 човека на ден.
Но този дисбаланс няма да бъде обяснен от никой русофоб, грантаджия, сорросоид, либерраст, толерраст, ***, преститутка, психо-десен, ГРОБ-ар или всякая сволочь.
Защото за това се искат "крепкие орешки".
6
 
23
 
1
преди 1 година
Кви дисбаланси бе ... на острова на стабилността ?!

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 5-и май