Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Екскурзоводите: И ние работим на първа линия и имаме нужда от държавна подкрепа

Професията ни е благородна – даваме историческа информация, но допълваме с легенди и вдъхваме живот на обектите, посочи Николай Миндов, председател на АЕБ

гледано: 2102   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Екскурзоводът трябва да прибави артистизъм в професията си, иначе ще изчезне. Сухите исторически данни и цифри вече не се достатъчни, тъй като дигитализацията навлиза с огромни темпове в професията на туристическия гид. Но професията на екскурзовода няма да изчезне, тъй като ние сме способни да вдъхнем живот на нематериалното. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в „Бизнес старт“ Николай Миндов, председател на Асоциацията на екскурзоводите в България.
Още по темата

"Професията на екскурзовода е благородна. Много знаещи и можещи хора, сред които немалко владеят и редки езици, я практикуват. Имам колеги, които освен че предоставят утвърдената историческа информация, също така разказват вицове и легенди за даден исторически обект, като по този начин му вдъхват живот", посочи той.

По отношение на туризма в България по време на пандемия Николай Миндов заяви, че туристическите гидове също са хора, които работят на първа линия и се нуждаят от държавна подкрепа, за да останат на работните си места на фона на огромния спад на чуждестранни туристи.

"В държави като Италия, Франция и Нидерландия туристическият бранш беше обект на помощи от държавата и туристическите гидове там получиха между една до три минимални заплати", уточни той.

Миндов е на мнение, че политиките на българското правителство в подкрепа на туристическия бранш са правилни, но не са достатъчни.

Председателят на Асоциацията на екскурзоводите в България потвърди, че въпреки пандемията интересът на младото поколение към професията не намалява.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Предвижда се извънредната епидемична обстановка да се удължи с 3 месеца