IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт прогнозира още спад на цените на горивата у нас преди празниците

Цените са рекордно ниски за последните четири години

13:47 | 13.12.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	В България горивото продължава да бъде едно от най-евтините в Европа. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

В България горивото продължава да бъде едно от най-евтините в Европа. Снимка: архив, Ройтерс

Цената на бензина и дизела у нас може да падне до 2,15 лв./л по бензиностанциите до края на годината, а не е изключено да се смъкне и до 2,10 лв. Това прогнозира Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация, цитиран от в. „Труд“.

Причината за намалението е продължаващият спад на цените на петрола на световните пазари.

„Първоначално смятах, че цената на горивата ще се стабилизира около 2,20 лева за литър на дребно в България до предстоящите коледни празници, но сега се вижда, че това не се случва и очаквам поне още едно поевтиняване", прогнозира Делчев.

В момента литър от най-масовия бензин А 95 се продава по столичните бензиностанции на цени между 2,28 и 2,29 лева за литър. Дизелът пък за два дни поевтиня с 10 стотинки и вече е по-евтин от А 95 - 2,22 лева за литър. Само преди два дни той струваше 2,33 лева за литър. За първи път от няколко години насам дизелът на колонките се продава и по-евтино от бензина.

Това е рекордно ниска цена за горивата за последните четири години. Пропан-бутанът също отбеляза собствен рекорд и мина под психологическата граница от 1 лев - от вчера той се продава за 0,99 лв./л.

Само преди година горивата на българския пазар струваха с близо 30 стотинки повече, като литър дизел беше 2,66 лева, а бензин А 95 - 2,58 лева. От големите търговски вериги не коментираха своите политики, но неофициално признаха, че следват тенденциите на международните пазари.

Основната причина за поевтиняването на горивата е нарастващото производството на петрол на страни извън ОПЕК, припомня и агенция Bloomberg. Това води до значително превишаване на добива над търсенето на пазара. По-голяма част от понижението на цената се дължи на Русия, която използва по-малко горива заради наложените й санкции от Европа, обясняват още анализатори.

Справка в сайта energy.eu пък показва, че цената на бензина у нас е сред най-ниските в ЕС. По-евтино е само в Люксембург, Литва и Полша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 2
stasi666
преди 9 години
Защо в България е разрешено най-нагло да се лъже по медиите.Този платен *** защо показвате
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Алчни и долни руски гадове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 1
hommedome
преди 9 години
Статията завършва с: "Справка в сайта energy.eu пък показва, че цената на бензина у нас е сред най-ниските в ЕС. По-евтино е само в Люксембург, Литва и Полша."Не е вярно - от сайта energy.eu се вижда, че цената на бензина е трета по скъпотия в Европа (след Италия и Малта). Просто акциза и ДДс са ниски в Бг и затова крайната цена е сравнително ниска. Цената на самото гориво като компонент на цената си е много над средната за Европа - т.е. цената на Лукойл е една от най-високите в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още