IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти призовават за данъчни облекчения в семейното подоходно облагане

Mерките в подкрепа на децата ca инвестиция, която за в бъдеще ще се изплати многократно, смятат от Асоциация "Родители"

10:13 | 10.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Експерти призовават за данъчни облекчения в семейното подоходно облагане

По-решителни мерки в семейното подоходно облагане препоръчват експертите. Целта e родителите да почувстват осезаемо данъчните облекчения.

В края на миналата година парламентът прие с 200 лева да се намалява годишната данъчна основа на единия родител и съответно да се плаща с 20 лева по-малко данък за едно дете. За две деца намалението на данъчната основа ще е 400 лева, а за три – с 600 лева. Мярката ще влезе в сила от 2016 г. Това обаче по никакъв начин не стимулира семействата, които искат да имат повече от три деца, смята Цвета Брестничка.

"Изследванията показват, че положението на семействата с много деца. Tова показва, че политиката на държавата не е достатъчно адекватна в това отношение", коментира Цвета Брестничка.

Представители на ГЕРБ обаче твърдят, че мерките в тази насока ще бъдат разширени и задълбочени. От ГЕРБ обещават, че  да развият семейното подоходно облагане. 

Засега държавата не подкрепя и друго предложение на асоциацията, а именно хората с повече деца, които са получили добро образование и възпитание, да вземат и добавка към пенсиите си. 

От Асоциация "Родители" предлагат да бъдат индексирани пенсиите на хората, които са създали и след това образовали децата си така, че те да са конкурентноспособни на пазара.

Експертите препоръчват на държавата да погледне на мерките в подкрепа на децата като инвестиция, която за в бъдеще ще се изплати многократно.

Още видеоматериали гледайте на сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още