Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Галъп: По-високо образовани и дами заложиха на „Продължаваме промяната"

За „Възраждане“ гласуват по-радикално настроени млади хора, а за Луна Йорданова най-съществен дял във вота имат ромите

Галъп: По-високо образовани и дами заложиха на „Продължаваме промяната"

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

При „Продължаваме промяната“ личи малко по-женски вот, „изнесен“ и към хора с по-високи доходи и образование, които живеят в по-големите населени места. Това показва актуалната публикация „Демографски профили на вота“ след изборите за парламент и президент на „Галъп интернешънъл болкан”.

Още по темата

В това отношение „Продължаваме промяната“ явно влиза в нишата на Демократична България, констатират социолозите.

Данните показват, че излезлите да гласуват вчера избиратели, които казват, че през юли са гласували за Демократична България, са се разделили приблизително в две половини в гласовете си – за двете партии.

Според Галъп една пета от електората на „Продължаваме промяната“ сега е дошъл от Демократична България. По-голямата група от това е само частта, дошла от „Има такъв народ“ – тя е общо една трета от вота за „Продължаваме промяната“.

Гласове идват и от други места, като интерес представлява фактът, че около една десета от вота за „Продължаваме промяната“ е дошъл от БСП. Погледнато от гледната точка на социалистическата партия, това означава, че приблизително 15% от излезлите сега хора, гласували на 11 юли за БСП, са предпочели „Продължаваме промяната“, вместо да гласуват отново за социалистите.

Какъв е профилът на „Възраждане“? Партията е представена в най-различни социално-демографски групи, но като че ли личи, че една от най-съществените части от вота при „Възраждане“ е от по-млади хора, т.е. типично за протестно ориентирани, по-радикални формации.

Половината от вота за партията с лидер Костадин Костадинов е съставен от хора, които и през лятото са гласували за „Възраждане“. Останалата половина идва отвсякъде (което е характерно за нови формации), като сред най-големите дялове са тези на негласуващи, идващи от БСП и други партии.

Кой гласува за Луна Йорданова? Вероятно в това гласуване има и вид протестен вот или вот с насмешка към системата. Това личи от по-младата структура на вота. В същото време (а и свързано с това) личи, че във вота за Луна се откроява и най-сериозен в сравнение с другите основни кандидати дял роми.

В деня на парламентарните избори „Галъп интернешънъл болкан” си сътрудничи с НОВА, БНТ, БНР и „България он еър“.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Асен Василев: Не се очаква инфлацията у нас да прехвърли 10%