IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Първанов: АБВ ще се яви самостоятелно на евроизборите

Целта да се отнеме първото място на БСП на евроизборите няма да бъде реализирана, заяви Сергей Станишев

15:39 | 14.01.14 г.
<p>
	Георги Първанов обяви за размразяването на проекта АБВ. Снимка: <em>БТА</em></p>

Георги Първанов обяви за размразяването на проекта АБВ. Снимка: БТА

Движението АБВ обяви, че тръгва към евроизборите със самостоятелна листа. В същото време  никой от членовете на БСП в национално движение АБВ няма да напусне левицата. Отхвърлихме възможността за създаване на нова партия, заяви Георги Първанов, президент в периода 2002-2012 г.

При засилен журналистически интерес, в присъствието на половината генералски състав на България, бивши кметове, спортисти, професори и опозиционери в левицата, гражданската инициатива АБВ обяви, че формалното участие на изборите ще стане в коалиция.

Първанов отказа да назове имената на останалите партии, защото в момента имало огромен натиск и опит за въздействие.

По неговите думи движението ще даде възможност на хората вляво, които искат да гласуват за различна политика, да намерят своето представителство. Първанов категорично отхвърли твърденията, че работи заедно с ГЕРБ.
„За нас в АБВ ГЕРБ е основен опонент, другите са конкуренти“, каза той.

АБВ е като пушката на стената, която ще гръмне в третото действие, повтори думите си от преди години Първанов. Тогава те бяха изречени по повод замразяването на АБВ и евентуалното му възраждане. Той обясни, че това се налага заради политическата обстановка в страната. Според Първанов левицата е загубила тежко три национални избора заради слабостта на ръководството на БСП.

"От монополизма, от липсата на конкуренция никой не печели – нито левицата, нито България, нито българската политика", заяви той.

Първанов даде заявка, че АБВ ще се опита да осмисли автентичния български патриотизъм. Ние намираме основание за активирането на АБВ в плачевното състояние на българската икономика, заяви Първанов. Той се обяви против полюсното мислене, омразата и конфронтацията.
"Без това съединение България е обречена", смята бившият президент. Той остро нападна лидера на БСП Сергей

Станишев и  на ГЕРБ Бойко Борисов като обясни, че България не бива да остава заложник на личната им борба.
Хайде този път да разтревожим партията, обърна се президентът към членовете и симпатизантите на левицата. По думите на Първанов ръководството на левицата в момента изпълнява решения, които се взимат другаде, което е знак за тежка зависимост.

Президентът попита кой разпъва медиен чадър над лидера на БСП. Според него отговорът на този въпрос ще изясни въпроса кой предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС.

"Левицата трябва да преживее своя катарзис“, отсече президентът. Той обясни, че сегашното правителство не трябва да бъде отстранено, защото алтернатива няма. Грешните решения идват от партийните централи и по-скоро са им спуснати от другото място, каза още той.

Гласуването за АБВ, по негови думи, ще е началото на възраждането на левицата и възможност за работа с партиите в центъра и дясно от центъра. Първанов не отговори на въпроса как се финансира към момента АБВ, с обяснението, че не си пази касовите бележки за сандвичи. Той предрече мръсна кампания от страна на ръководството на левицата.

Общото състояние на политиката в България, мисленето на партиите и неуспешният преход. Това посочи евродепутатът Ивайло Калфин, който ще ще води листата на АБВ за евроизборите.

Той беше категоричен, че няма личен конфликт с ръководството на „Позитано“ 20 и отхвърли информациите, че е взел това решение, защото е щял да бъде поставен на неизбираемо място в листата на БСП. Припомняме, че Калфин подаде оставка като ръководител на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

Евродепутатът беше категоричен, че не се чувства предател. Коментарът бе по повод обвиненията на членове на левицата, че предава партията.

Реакцията на социалистите

Междувременно „като лидер на БСП и редови социалист“, Сергей Станишев остро осъди действията на Ивайло Калфин. На брифинг на „Позитано“ 20 името на инициатора – президентa в периода 2002-2012 година Георги Първанов, дори не беше споменато. Станишев нарече поведението на Калфин некоректно и неморално и видя обслужване на интересите на ГЕРБ в действията на АБВ.

Станишев беше категоричен, че не очаква сътресения в парламентарната група на Коалиция за България. Той не отговори директно дали от БСП ще бъдат изключени участниците в АБВ.

За всички членове на БСП важат правилата и уставът. В него е записано, че тези, които участват в други листи, отпадат от БСП автоматично, заяви той.

За мен позицията "ние оставаме в БСП, но работим за друга листа" е абсолютно необяснима, каза зам.-председателят на НС Мая Манолова. Тя изрази съмнение, че Калфин ще успее да влезе в ЕП от тази листа.

Това решение на Ивайло Калфин предизвиква разочарование, каза Станишев. По неговите думи то е разочаровало десетки хиляди социалисти. Той определи поведението на Калфин като „смяна на отбора в 90-ата минута от мача”.

Това обслужва интересите единствено на Бойко Борисов и ГЕРБ, каза Станишев. Той намери за доста озадачаващ факта, че Борисов първи е огласил информацията за алтернативната листа.

Целта да се отнеме първото място на БСП на евроизборите няма да бъде реализирана, отсече Станишев. Той беше категоричен, че левицата винаги се мобилизира в трудни моменти. Според него позицията, че членовете на АБВ ще останат в левицата, въпреки че работят за друга листа, е „шизофренна“.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още