IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ се отказва от мораториума върху новите иновативни лекарства

Единственото условие на управляващите е всички партии в парламента да са съгласни

17:34 | 19.12.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

ГЕРБ ще предложи актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за догодина, за да отмени параграфа, с който се въведе мораториум върху заплащането на нови иновативни лекарства.

Единственото условие на управляващите е постигане на пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председателите им.

За това, че ГЕРБ ще предложи отмяна на мораториума, стана ясно от съобщение до медиите. Председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов съобщи, че на Председателски съвет на Народното събрание ще бъде поискано депутатите да отменят Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК.

Позицията на ГЕРБ идва няколко часа след като лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи, че е поискала от премиера Бойко Борисов отпадането на спорния параграф. За това настояват и онкоболни, организации на болните от рак и протестиращи срещу новия текст. 

Спорният Параграф 6 бе атакуван и от президента Румен Радев, който наложи вето. То обаче бе отхвърлено от депутатите на мнозинството в края на миналата седмица. Държавният глава обвини управляващите, че са загубили човешкия си облик, а премиерът Борисов отвърна, че е готов да преразгледа мораториума.

Вчера здравният министър Кирил Ананиев обяви, че ще бъде създадена комисия, която да решава кой да бъде лекуван с лекарствата под мораториум.

"В днешния ден проведох серия от разговори с председателите на всички парламентарни групи, с премиера Бойко Борисов и с министрите на здравеопазването и на финансите Кирил Ананиев и Владислав Горанов. Целта на разговорите беше да се неутрализират всички възможни спекулации, че български пациенти могат да бъдат оставени без лечение или лекарства", посочва Цветанов в позицията.

Става ясно, че Кирил Ананиев вече е готов с всички заповеди за създаването на 6 комисии, както и с правилник за работата им. "По този начин вече е създадена цялата нормативна среда за работата на комисиите далеч преди края на годината. Затова изказвам благодарността на ПГ на ГЕРБ за организацията и готовността на здравния министър Кирил Ананиев и екипа му", пише Цветанов.

Въпреки това, за да сложи край на спекулациите, че онкоболни остават без лечение, ГЕРБ ще предложи на утрешния Председателски съвет в парламента отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК.

Той обясни, че вече е консултирал промяната с всички институции и ресорни парламентарни комисии, които дават подкрепата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
comet
преди 6 години
Както Тръмп се отказа от предизборните си обещания (в полза на банките и военната индустрия), така и ГЕРБ отстъпиха (пред фармацефтичната мафия), ... нищо ново под Слънцето, само дето язЪк за емоциите (но пък какви само ЗРЕЛИЩА за Плебея)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
khao
преди 6 години
герб са истински *** ... и без никви топки, за чий го гласувахте 2 пъти в парламента като сега се отказвате ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още