Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Горанов: Държавата ще поеме 60% от заплатите на служителите на закъсали фирми

Финансовият министър предлага увеличение на капитала на ББР с 500 млн. лв.

Горанов: Държавата ще поеме 60% от заплатите на служителите на закъсали фирми

Снимка: БГНЕС

Държавата е готова да осигури 60% от заплатите на хора, които дадена фирма иска да съкрати заради кризата, предизвикана от коронавируса.

Ще се предложат изменения в Кодекса на социално осигуряване и ще се изгради механизъм, при който юридически лица, които са изправени пред избора да освободят свои служители, да могат да се възползват от подкрепа от страна на държавата в размер на 60% от възнагражденията, които са плащали сега. Мярката ще бъде тримесечна

Желаещите фирми ще кандидатстват пред службите по заетостта с подаване на информация за броя и лицата, за които искат тази подкрепа. Това стана ясно от съвместен брифинг на министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на икономиката Емил Караниколов. Те обявиха пред медиите пакет мерки в подкрепа на бизнеса след срещата им с работодателските организации.

По думите на Горанов са дошли добри предложения и смислени оценки, както от страна на работодателите, така и от страна на национално представените организации на работниците и служителите. По думите му двата механизма, чрез които ще се работи, са свързани със заетостта и осигуряване на буфери по отношение на търговските фирми, които са с кредити и имат притеснения по тяхното обслужване. 

Още по темата

Най-съществената мярка ще е насочена към подкрепа за запазване на заетост във фирмите, които изпитват ограничения на своята дейност заради мерките на правителството по извънредното положение.

Горанов уточни, че стопанската дейност в страната може да се провежда, като конкретизира секторите на строителството, услугите и банкова дейност. Основното ограничение е да не се допуска струпване на много хора на едно място, уточни финансовият министър.

Това, което е забранено, са ресторанти, увеселителни заведения, места, където се струпват много хора, припомни той.

Финансовият министър обяви още, че ще предложи увеличение с пакет от 500 млн. от капитала на Българската банка за развитие, което ще служи в две направления. Едното е издаване на портфейлни гаранции към търговските банки, а другото – ББР да участва временно в капитала на дружества с опция за обратно изкупуване. Това ще става с посредничеството на търговските банки. Горанов изтъкна, че това означава временно безплатно финансиране, защото лихвата върху капитала е нула.

Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че правителството подготвя мерки, които ще бъдат представени утре.

По думите му ще се подпомогнат работодатели да запазят работниците си в предприятията и ще дадат механизъм малките и средни предприятия да си уредят взаимоотношенията с дадена търговска банка, за да не фалират. 

Ще се оповести телефонна линия, на която всеки бизнесмен, който има да получава нещо от държавата или общините, да бъде информиран. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
2
 
5
serafima до: ivanrog
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Аз пък си мисля за това момченце с дистанционно образование в Свищовската академия колко добре се е изучил, за да се подреди в живота. И ГРАНД нахалство и арогантност. Онзи ден иронично отхвърли предложението на Нинова за отмяна на сметките за битова разходи (да го кажем така) на обикновените хора. Те социалистите така си мислели. А те пък капиталистите ( разбирай мутрите и мафиотитет мислят иначе и ние го виждаме непрекъснато).
Лошото е, че при нас се случи комбинация от крайно вредно за нас управление с необходимостта да се обединим, за да излезем от драмата. Така хем те не са способни да ни водят, хем трябва да се примиряваме и им помагаме в действия, в които не съм убедена, че са верните.
0
 
5
 
4
преди 7 месеца
Майтапа или трагедията, ще е, ако монополисти или крупни бизнесмени като Домуса се облажат и те от тази помощ, щото видите ли им спаднал много оборота.
Пак техните фирми ще получат тази помощ, ама Горанов ще я вземе от Нас.
0
 
5
 
3
преди 7 месеца
Добри Божилов - фейсбук
Yesterday at 5:16 AM ·

Искам да ви кажа какво предстои.
Сега, "заради вируса", герберите ще разблокират резерва на валутния борд. Той е към 20 милиарда евро.
Няма нужда от данъчна и кредитна ваканция, защото народът и без това ще спре да плаща. Като нямаш пари, какво ще плащаш. Заради този, и други видове хаос, ще кажат "няма пари, няма друг начин", и ще изтеглят едно 10-15 милиарда евро от борда, с надеждата, че народът няма да хукне да си обменя левовете веднага.
Разбира се, ще се случи точно обратното, и останал без покритие, левът ще се обезцени.
Властта ще падне, но герберите ще забегнат с 15 милиарда опоскани за последно.
За нас ще остане разсипана икономика и карантина да се оправяме...
3
 
1
 
2
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
"Горанов уточни, че стопанската дейност в страната може да се провежда, като конкретизира секторите на строителството, услугите и банкова дейност. Основното ограничение е да не се допуска струпване на много хора на едно място, уточни финансовият министър."

Това най-много ми хареса. Сега да попитам, отделяме 500 млн, за да помогнем на ресторантьорите? Или обявихме извънредно положение, за да ги затвори? А, чакай, те не можеха ли да работят ако доставят? Почвам да се чудя, дали не го правят умишлено - мерките, не са мерки, т.е. няма да се реши проблема за 20 дни и ще си се удължи извънредното положение... Не съм фен на конспиративните теории, но нещо ...
3
 
0
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
???
Това не е възможно, чак толкова *** не очаквах да са.... Абе вчера не се ли обясняваше, че днес ще представят мерките?

Още от Икономика и политика
Студентите и гимназистите преминават към онлайн обучение