Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Хасърджиев: Здравните предизборни платформи не залагат нови политики

В предлаганите политически програми виждаме познатото старо, не се отразяват уроците на пандемията, каза медикът

Хасърджиев: Здравните предизборни платформи не залагат нови политики

Снимка: БГНЕС

Здравните предизборни платформи не залагат нови политики за сектора, в тях виждаме всичко познато старо, без да отразяват уроците, които ни даде пандемията. Това коментира пред БНР Станимир Хасърджиев, председател на Управителния съвет на Българската асоциация за персонализирана медицина и основател на Националната пациентска организация.

„Виждаме ново отношение към здравеопазването и ново внимание в здравните предизборни програми, но дали то ще бъде канализирано в нов вид действие и нов вид политика, от която има нужда системата, предстои да видим след изборите“, каза Хасърджиев.

Реформа в здравеопазването винаги е необходима, защото медицината се развива и тази гъвкава система трябва да следва нуждите на пациентите. 

Още по темата

„У нас обаче това не се случва, върви с тежки темпове - две крачки напред, пет назад....Вижда се липса на експертиза в държавата администрация в здравеопазването откъм кадри, които да ни вкарат поне в 20 век, ако не в 21 век. Обезкървена е администрацията в здравеопазването напълно“, смята специалистът.

Системата е оголена от експерти и кадри на средно чиновническо ниво, които са гръбнакът на държавата. „Независимо от политическите сили, които идват след изборите, те подменят първо администрацията и така експерти не се създават", каза още Хасърджиев.

Що се отнася до медицинските кадри за сектора специалистът е на мнение, че липсват дори наченки за модерно мислене, концепция за нуждата от нов тип професия.

„Нито дума за парамедицинските специалности не видяхме в нито една от платформите, и то в достатъчно добра степен развито от общото понятие за парамедик“, коментира той.

В платформите видяхме неща писани, сякаш преди четири години, отбеляза Хасърджиев.

„Данните за смъртността от коронавируса у нас показват трагичното състояние на нашата здравна система откъм кадри, апаратура, знания и алгоритми, които не са ясно разписани за лечението на Covid-19. Системата ни издиша от всички страни. До болниците трябва да стигат тези хора, които се нуждаят от болнично лечение. Но никой не каза до кога и в кои случаи болният може да остане за домашно лечение", каза още специалистът.

Той посочи и друг недостатък в управлението на пандемията - цяла година не е осигурена възможността за дистанционни прегледи.

Според Хасърджиев първите ваксинирани е трябвало да бъдат най-уязвимите групи, а не да се подбират хората на база професии.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
България отстъпва с 5 места в световна класация за конкурентоспособност