IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хлебари и търговци подписват споразумение за лоялни практики

Сивият сектор е една от причините за изострянето на отношенията между производители и търговци, смятат от Сдружението за модерна търговия

11:19 | 10.03.15 г.
Хлебари и търговци подписват споразумение за лоялни практики

Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите и Сдружението за модерна търговия днес ще подпишат споразумение за спазване на лоялни търговски практики, стана ясно от думите на Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България пред БНТ.

Тя обясни, че тези практики са изключително необходими, за да има конкурентно развитие на пазара, защитена продажна цена на хляба и нито един продукт да не се продава под себестойност. Споразумението между двете организации ще гарантира още и равнопоставеност на договарянето между доставчици и търговци, допълни още Кукушева.

Мониторингов механизъм ще следи изпълнението на това споразумение през следващите три месеца и той ще покаже дали има възможност отношенията между производителите и търговците да се саморегулират.

Кукушева беше категорична, че подписаното споразумение няма да навреди на потребителите и цената на хляба няма да се повишава.

Припомняме, че от месеци български производители на хранителни стоки се оплакваха от непазарните условия в договорите си с търговските вериги. Стигна се дотам, че БСП подготви специален законопроект за регулиране на отношенията в сектора, който беше остро критикуван от представителите на търговските вериги у нас.

Законът беше приет от 42-то Народно събрание, но президентът Росен Плевнелиев наложи вето на текстовете с мотива, че те ограничават пазара. След това парламентът не успя да събере нужните гласове и отново да прокара Закона. БСП отново внесе предложението си за регулация на отношенията и в деловодството на 43-то Народно събрание.

Оказва се обаче, че представители на двете организации - на хлебарите и на търговските вериги, са преговаряли през последните месеци и са открили своите общи позиции.

„Стигнахме до извода, че всички се борим за едно и също нещо – конкурентоспособни български производители, всеки по веригата да получи максимална облага от тази конкурентоспособност и конкурентния пазар и искаме да няма нелоялни търговски практики“, посочи днес пред БНТ и Йордан Матеев, който е изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия.

Той изтъкна, че се надява подобни споразумения да бъдат подписани с всички браншови организации, не само с производителите на хлебни и сладкарски изделия. За него производителите и търговците нямат нужда от посредничеството на държавата и техните отношения могат да се саморегулират. Матеев обаче допълни, че държавата трябва да работи за намаляването на сивия сектор у нас.

И Кукушева, и Матеев бяха категорични, че сивият сектор в страната представлява нелоялна конкуренция спрямо всички останали компании. Кукушева изтъкна, че търговските вериги работят с производители, които „са на светло“, но  от друга страна данните на синдикатите и работодателските организации показват, че сивият сектор държи 35% от българската икономика.

Според нея в последните години това е отговорът на бизнеса спрямо невъзможните условия за развитие.

„Сивата икономика съществува извън търговските вериги и това създава голям проблем за всички онези производители в България, които съвестно плащат своите данъци“, допълни Матеев.

Според него именно големият дял на сивия сектор е една от основните причини за изострянето на отношенията между част от производителите и търговските вериги. Матеев посочи, че обединението между производители и търговци ще даде отпор на сивия сектор и ще има условия за лоялна конкуренция и стимулиране на добрите бизнес практики. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още