IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христо Иванов остава оптимист за промените в Конституцията

Съдебната власт е една трета от държавната власт и се нуждае от модернизация в много аспекти, смята правосъдният министър

13:58 | 15.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Христо Иванов остава оптимист за промените в Конституцията

"Важно е да направим съдебната реформа. Аз нямам никакви проблеми с БСП и ДПС и оставям оптимист за приемане на промените в Конституцията", каза пред журналисти в МС министърът на правосъдието Христо Иванов, цитиран от БТА.

"Не мога да спра да коментирам модела на работа на Висшия съдебен съвет /ВСС/, независимо от състава му. Това е смисълът на реформата, искана от гражданите, и на препоръките от страна на Европейската комисия - реорганизация на работата на ВСС. Не мога да не говоря, че има проблем на структурно ниво във ВСС", каза той.

"От предлаганите промени в Основния закон на страната не следва промяна и във ВСС. За да се случи това нещо, някой трябва да вкара конкретна преходна разпоредба, която да предвижда смяна на ВСС", каза Иванов. 

"До края на тази сесия Народното събрание по график трябва да приеме на първо четене текстовете за съдебна реформа. Тази реформа няма никаква връзка с местните избори през есента. Има текстове, които, ако бъдат отхвърлени на първо четене, съдебната реформа в структурната й част се отлагат не за есента, а за неопределено време. Съдебната власт е една трета от държавната власт и се нуждае от модернизация в много аспекти - сграден фонд, човешки ресурс, който към момента е твърде разточителен, съдебна карта институционална структура, юридическо образование и още много други фактори. Стратегията за съдебна реформа е седемгодишна и няма да свърши през това лято, но структурните промени, които са най-трудни, трябва да бъдат решени сега. Ако това не стане, цялата политическа класа ще трябва да обясни на гражданите и на външните ни партньори как смята да реши проблема с ясната препоръка на ЕК за реорганизация на ВСС, така че следващият ВСС да заслужава доверие. Веднага след анонса за съдебната реформа през април не съм спрял да търся и да правя срещи с експерти, с политически партии - включително ДПС и БСП, както и с представители на професионалните гилдии", каза още Иванов.

По думите му вероятно е било нужно да се говори повече, но "очевидно машинката на зъболекаря е стигнала до нерва на реалните властови отношения в съдебната власт".

Не можем обаче да си позволим да се откажем и да спрем, каза министърът. Дискусията продължава, макар че картината и позициите са ясни, допълни министърът.

"Ние предлагаме реформа, която се отнася за мениджмънта на съдебната власт, за да се знае кой носи отговорността за определени решения. Това не е междуличностна тема, а един от основните въпроси на нашия двайсет и пет годишен преход", подчерта министърът и настоя, че няма диаметрални различния с главния прокурор Сотир Цацаров.

Министърът отбеляза, че Цацаров многократно е заявявал, че подкрепя разделянето на ВСС, чрез промени в Конституцията, както и че двамата са съгласни, че трябва да се случат и други реформи.

"Благодаря на българските граждани за вчерашното участие в протестите за съдебната реформа, независимо кой за какво беше излязъл", каза още Христо Иванов. За мен това е сигнал, че не успяваме като политическа класа да дадем ясна представа на обществото за какво спорим", заключи той.

Още новини от България четете в Dnes.bg!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още