IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христо Иванов: В правосъдната система липсва вътрешен диалог за реформа

Според министъра на правосъдието имаме експертен потенциал за решаването на проблемите

12:21 | 26.10.14 г.
Христо Иванов: В правосъдната система липсва вътрешен диалог за реформа

В правосъдната система има много сериозни проблеми, по които трябва да работим, за да не се превърнат и те в бедствено положение. Това заяви в „Тази неделя” служебният министър на правосъдието Христо Иванов, съобщи bTV.

По думите му основният проблем в системата е дългогодишното отсъствие на вътрешен разговор за съдебната реформа. „Той тече по линия София-Брюксел, но няма честно поставяне на проблемите”, смята той. Според него има проблеми, но има и ресурси за решаването им и то в самата система – експертен опит и човешки ресурс. 

Министърът на правосъдието изтъкна, че стратегията за реформи, която изготвя екипът му, има много мерки към хуманизация на правосъдието, защото „правосъдието трябва да имам и хуманен аспект”.

Иванов изрази задоволство, че реформата в съдебната система е станала централна тема в преговорите за правителство, като по думите му това е позитивен знак за съзряването на българските политици. Според него няма как да има добро управление, ако не е добро правосъдието.

Трябва да се повиши малко прагът на осъдените, коментира още министърът. По негови думи в затворите не трябва да влизат само нискообразовани граждани от малцинствени групи. „Докато прокуратурата не започне да бъде ефектива и в обществената група на „белите якички”, не можем да говорим за добро правосъдие”, подчерта той.

„Нека да започнем да говорим какво трябва да се случва, а не какво не трябва да се случва и се надявам, че ще започнем да се оправяме”, призова Иванов, като подчерта, че не можем да си позволим да останем в стагнация.

Запитан дали би останал министър и в редовен кабинет, Христо Иванов коментира: „Не съм човек, който слага тигана, докато рибата е още в морето”. „Такъв разговор за мен би бил труден. Предстоят много трудни реформи”, допълни министърът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още