Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Игралната индустрия е доволна от окончателните промени в Закона за хазарта

Браншът изрази благодарност, че управляващите са се вслушали в гласа на бизнеса

Игралната индустрия е доволна от окончателните промени в Закона за хазарта

Снимка: БГНЕС

Българската търговска асоциация на производителите и организаторите от игралната индустрия (БТАПОИИ) е доволна от окончателно приетите промени в Закона за хазарта. В становище, изпратено до медиите от организацията посочват, че включването на мерки за защита на уязвими лица в закона е сериозна крачка в правилната посока и ще доведе до значими ползи за сектора и обществото.

БТАПОИИ има изградени добри практики в това отношение. Проектът на асоциацията „Отговорна игра“ бе стартиран още през 2008 г. и в неговите рамки бяха проведени обучения и семинари, както и бяха посочени практически мерки за ограничаване на поведенчески отклонения, свързани с хазарта. На важни международни форуми многократно е дискутиран подобен подход да залегне в регулацията на обществените отношения.

Още по темата

С така приетите текстове българското законодателство влиза в синхрон със съвременните европейски стандарти за социално отговорно поведение в този сектор. 

От игралната асоциация напомнят, че между първо и второ четене на законопроекта бяха внесени предложения, които не бяха съгласувани с индустрията и не беше проведена дискусия с  представители на сектора, но в окончателно гласуваните в пленарна зала промени в Закона за хазарта бяха отчетени голяма част от исканията на браншовите организации, изразени в открити писма до парламента, както и чрез протестите от последните два дни.

„С първоначално предложените завишени изисквания за капитал, инвестиции и еднократни такси за издаване и поддържане на лиценз за игрално казино и игрална зала, имаше реална заплаха от рязко свиване на тези дейности, което би довело до негативни икономически последици, затваряне на обекти и загуба на работни места. Коригираните впоследствие в пленарна зала такси дават възможност на много от организаторите на игри да продължат своята дейност, и така да осигурят работа на много хора, особено в региони с висока безработица. В заключение, бихме искали да изразим удовлетворение от проявеното разбиране и взимането под внимание на аргументите, изложени от Асоциацията в отворено писмо до парламента между първо и второ гласуване на нормативния акт, като се надяваме в бъдеще да се засили диалога с бранша, като се взимат под внимание аргументите и интересите на всички страни в хода на законодателния процес“, се казва в позицията на БТАПОИИ.

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 26 септември