IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото министерство обмисля законодателни промени за военните заводи

"ВМЗ Сопот" произвежда боеприпасите, които "Емко" не може да изнесе без лиценз

17:35 | 27.09.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

След като приключи казусът с „Емко“, икономическото министерство планира да промени законодателството за производство на специална продукция. Това каза икономическият министър Емил Караниколов пред журналисти, след като представи пред парламентарната икономическа комисия актуалната ситуация във военно-промишления комплекс.

Караниколов припомни, че причината за отнемане на лиценза на „Емко“ са нередности при съхранението на боеприпасите. Според него няма логика при неправилно съхранение да бъде отнет не лицензът за производство, а лицензът за внос и износ, както се е случило в момента според разпоредбите на закона, защото така производителят не може да се освободи от продукцията.

Що се отнася до казуса с „Емко“, той каза още, че договорът за износ на боеприпаси в Индия е спечелен от държавното дружество „Кинтекс“ като посредник и „Емко“ като производител. След отнемането на лиценза „Кинтекс“ пристъпва към разваляне на договорите и веднага подписва контракт с „ВМЗ Сопот“, който дава с около 10% по-ниска цена.

Отнемането на лиценза не е акт на министъра на икономиката, а на целия Междуведомствен съвет по отбрана, подчерта Караниколов пред депутатите.

Той каза още, че според писмо от МВР проверките за безопасността в дружеството са приключили, но резултатите ще бъдат обобщени до 4 октомври. За 6 октомври е насрочено заседание на Междуведомствения съвет, който може да се събере и по-рано, ако вътрешното министерство представи необходимата информация. „Надявам се на 6 октомври лицензът да бъде възстановен“, каза Караниколов. 

Утре проблемът ще бъде обсъден между представители на „Кинтекс“ и „Емко“, каза министърът. Междувременно от „Емко“ обжалват в Административен съд – София спирането на лиценза.

Според договора с Индия производителят има възможност за забава до 20 седмици от доставката, като за всяка седмица се дължи неустойка. Според икономическия министър забавата при прехвърлянето на производството към ВМЗ ще е шест седмици, за което е уведомено индийското военно министерство. Министърът допълни, че страната получател няма изискване за производител, а за сертификат, на който трябва да отговаря продукцията.

Социалистът Румен Гечев разкритикува действията на управляващите във военно-промишления комплекс, като заяви, че българската държава ще загуби от „цялата тази дандания в оръжейната промишленост“. Той видя пряка връзка между проверките в „Емко“ и опитите на държавата да придобие „Дунарит“. „Индия повече няма да ни погледне, като провалим доставката на муниции за индийската армия, ние сме приключили“, каза той.

В отговор на критиките от опозицията министърът каза, че дружеството е добро, там  работят изключителни специалисти и е важно е то да продължи да работи.

Димитрина Маркова, член на инициативния комитет на работниците в „Емко“, отправи остри критики към министъра. Тя заяви, че заводът е спечелил търга през 2014 г. „с качество, усъвършенстване и технология“, а тази технология според нея тогава не е била усвоена от друг български производител. „Единственият проблем на „Емко“ е незаконното отнемане на лиценза. Стоката е предадена на територията на страната, което няма връзка с митническото законодателство“, каза тя.

„ВМЗ модернизира мощностите и производството си“, коментира по-късно министърът.

Димитрина Маркова смята, че скандалът „със силовите действия" е оказал изключително негативно влияние, разрушил е имиджа на „Емко“ и ще доведе до „тотална загуба за българската държава на пазар с такива мащаби, на който успяхме да преборим държава, традиционен производител на тези изделия“. Тя обвини институциите в целенасочени действия срещу дружеството.

От коментар на министъра стана ясно, че засега придобиването на „Дунарит“ от държавата е блокирано, тъй като дружеството е платило дълг, чрез който държавата смяташе да придобие собствеността. То засега остава собственост на офшорна компания на Виржинските острови. „Към момента казусът е блокиран“, каза той.

Караниколов заяви пред депутатите, че Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество е доказала в съда връзката на офшорката с банкера Цветан Василев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 6 години
РУМЕН ГЕЧЕВ : Индия повече няма да ни погледне, като провалим доставката на муниции за индийската армия, ние сме приключилиНАЛИ ТОВА Е ЦЕЛТА НА МЕРОПРИЯТИЕТО БЕ ГЕЧЕВ!Нима Румене не си чул какви ги е надробил в Индия новият оръжеен търговец Дебелян Пеевски, играл по един непочтен начин на РУСКИТЕ ТЪГОВЦИ НА ОРЪЖИЕ ??ДЕБЕЛЯН и приятелят му ЦАЦАРОВ са силни но в ***. КОГАТО ТРЯБВА ДА ПОКАЖАТ МЪЖЕСТВО НАВЪН СА КАТО *** ПАТЕТА.ОТЛИЧНО ЗНАЯТ КАК БЕЗЦЕРЕМОННО ЩЕ СЕ РАЗПРАВЯТ С ТЯХ РУСКИТЕ ГЛАВОРЕЗИ!ЗАТОВА БЕ НА ПОСЕЩЕНИЕ У НАС И ЮРИЙ ЧАЙКА. ДОЙДЕ ЗА ДА ГО КАЖЕ НА УШЕТО НА ЦАЦАРА!СЕГА НЕ САМО ЩЕ ГУБИМ ПОРЪЧКИ , НО ЩЕ ЗАТВАРЯМЕ И ЗАВОДИИ ВСИЧКО ТОВА ЗАРАДИ АЛЧНОСТТА НА ЕДНА ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА ПРЕВЗЕЛА ДЪРЖАВАТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
aldy
преди 6 години
Продължава успешно разсипията на държавата. Гарантирано от ОПГ ГРОП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
panther
преди 6 години
Заради лакомията и боричканията на няколко крадливи *** оръжейната индустрия и страната като цяло може да изгуби пазар за стотици милиони...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още