IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли неясноти в биографията на Пламен Николов?

Преди дни се появиха съмнения относно образованието на номинирания за премиер от ИТН в Австрия, засилени след публикация в местното издание Kleine Zeitung

18:17 | 09.08.21 г.
<p>
	<em>Преди дни Пламен Николов показа дипломите си пред журналисти в Народното събрание. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Преди дни Пламен Николов показа дипломите си пред журналисти в Народното събрание. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Студент или абсолвент с името Пламен Николов липсва в базите данни на университета "Алпен Адриа" в Клагенфурт, Австрия, съобщава БТА. Агенцията се позовава на обширен разследващ материал, публикуван в австрийското издание Kleine Zeitung преди броени дни. В него се посочва, че номинираният за премиер от "Има такъв народ" (ИТН) не е учил в учебното заведение.

От изданието отбелязват още, че името не фигурира и в регистъра на Съюза на австрийските библиотеки, който пази всички писмени работи на студентите в страната.

Пред БТА Николов коментира по повод тази публикация, че е бил специализант със защитен научен проект там. Докато е бил в университета, е ползвал библиотеката и "научния ресурс" на трима професори. Благодарение на събраната информация той е защитил дисертацията си в София.

В своето представяне по време на кастинга за политици през 2018 година, организиран от "Шоуто на Слави", Николов разказва за себе си, че има магистърска и докторска степен от СУ "Св. Климент Охридски", защитени във Философския факултет.

Той уточнява, че е спечелил стипендия по австрийската програма Ernst Mach и е бил специализант в университета в Клагенфурт. "На 26 години защитих докторат и до там всичко приключи за мен с науката", коментира още той. В биографията му в страницата на партията ИТН учебното заведение е посочено като част от образователния му статус, макар и без да бъде уточнено какво точно е правил там Николов.

николов николов

Източник: Официален сайт на ИТН

Първоначално в биографията на номинирания за премиер в социалната мрежа LinkedIn е записано, че той има защитена доктурантура в "Алпен Адриа" в периода 2001 - 2004 година, разказва DW. Сега обаче информацията е променена и е записано, че Николов е участвал в изследователски проект за подготовка за дисертацията си в София.

От обяснението, дадено за БТА, става ясно, че в Австрия кандидатът за премиер на ИТН е работил по проекта "Феноменологията и фазите на преживяване при възприемането на субективното време".

В българското политическо пространство често възникват съмнения във връзка с притежавани дипломи от престижни университети в чужбина от страна на висши чиновници. Първият скандал беше свързан с фалшива диплома от германски университет на бившия директор на ДФ "Земеделие" Калина Илиева. След това съмнения имаше и по отношение на образованието на енергийния министър Делян Добрев, завършил в САЩ.

В последните месеци въпроси за дипломата му от Харвардския университет бяха поставени и на служебния министър по икономика Кирил Петков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още