Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Инспектори откриха незаконен строеж на Калиакра

Разрешението за строителство на административна сграда в земеделската земя е с изтекъл срок

Инспектори откриха незаконен строеж на Калиакра

Снимка: РИОСВ-Варна

Проверката на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Варна (РИОСВ) установи закононарушение при строежа в Калиакра, за който тази сутрин беше беше получен сигнал, съобщиха от контролното ведомство.

При оглед на терена, който се намира в  земеделска земя, край село Българево, Община Каварна, инспекторите установили, че на мястото са положени армирани бетонови ивични основи с приблизителни размери на полето 8 м на 12 м, което е около 100 кв. м.

След проверката на документите  за собствеността на земята в Община Каварна, от РИОСВ – Варна констатирали, че строежът се извършва в поземлен имот по плана на землището на с. Българево. Той обаче попада в защитена зона за опазване на дивите птици BG0002051 „Калиакра“ и защитена зона за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна BG0000573 „Комплекс Калиакра“.

Още по темата

Имотът е в урбанизирана територия и за него има издадено разрешение за строеж от 4 септември 2012 г., което е издадено от главния архитект на общината на две физически лица, които имат право на строително-монтажни работи по одобрен проект за административна сграда със застроена площ 132,4 кв. м.

Тъй като разрешението за строеж е издадено през 2012 г., то  губи правно действие, защото  в продължение на три години от  издаването му не е започнало строителство. Разрешението за строеж впоследствие не е подновявано, посочват от РИОСВ – Варна.

Във връзка с констатираното закононарушение предстои и съвместна проверка на място с представители на община Каварна, екоинспекторите и РПУ – Каварна, уточняват от валненската екоинспекция.

След изясняване на всички факти и обстоятелства по случая ще се предприемат административно-наказателни действия от компетентните органи, включително премахване основите на строежа и възстановяване на терена, уверяват от РИОСВ – Варна.

Преди дни министърът на земеделието Румен Порожанов напомни, че в зоните Натура 2000 е допустимо да се развива земеделие, но по определени правила, за да останат почвите чисти.

Той обяви, че работна група ще разгледа парцел по парцел цялата зона на комплекс „Калиакра“, за да се изясни какво може да се произвежда като селскостопанска продукция.

Проблем обаче се оказват понто-сарматските степи с 22 кв. км площ, в които е заложено пълно ограничение, като за тях тепърва ще се решава дали не биха могли да се използват поне като пасища.

За всички останали земи в комплекс "Калиакра", който е в Натура 2000, се подготвят План за управление на защитената зона и кадастрален план.

Материалът е актуализиран в 16 часа.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 15 октомври