IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Иванов: До седмица може да има подписан договор за енергийната борса

Отварянето на пазара няма да повиши драстично цената на тока, защото добавката "Задължения към обществото" ще се разпределя върху всички потребители

18:17 | 22.04.15 г.
Ив. Иванов: До седмица може да има подписан договор за енергийната борса

До края на месеца ще бъде сключен договор за организиране на енергийната борса на България, прогнозира в интервю за БТА новият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Борсата ще бъде организирана със съдействието на голям чуждестранен оператор, което ще даде гаранция, че тя ще функционира съгласно европейските правила. Операторът е от страна, която се слави с най-ниската корупция не само в ЕС, но и в света, и е избран след диалог с Европейската комисия, посочи още той.

Либерализацията на енергийния пазар няма да доведе до драстично увеличение на цените на електричеството за гражданите, защото добавката „задължения към обществото” ще бъде разпределена върху всички потребители, а не само върху битовите.

Припомняме, че управляващите все пак оставиха вратичка в Закона за енергетиката големите енергийни компании да бъдат освобождавани от тази такса. Какви ще бъдат условията за това ще стане ясно от наредба, която трябва да разработят Министерството на енергетиката, Министерството на икономиката  и Министерството на финансите.

Битовите потребители, дребният и среден бизнес ще могат да избират търговец на електроенергия, който ще отчита потребностите от електроенергия в различните часови пояси на голяма група потребители и ще се стреми по такъв начин да балансира потреблението, че да създаде група със сравнително устойчиво потребление в рамките на денонощието, обобщи първите стъпки на либерализацията на енергийния пазар Иван Иванов.

Той уточни, че в тези групи няма да има само битови потребители, защото потреблението на бита е концентрирано сутрин от 7 до 9 часа и вечер от 19.00 до 22.00 часа и е „крайно неизгодно” за един търговец да доставя електроенергия само в тези часове. „Затова в групата трябва да има и други, примерно стопански потребители” коментира Иванов.

По-късно ще бъдат изградени и така наречените умни мрежи,които ще позволяват да се управлява по-добре потреблението.

„Няма никакви основания да се счита, че в България потреблението (на електроенергия – бел. ред) ще расте, напротив”, допълни Иванов. За него една от причините за намаляването на потреблението ще е газификацията, която в момента обхваща едва 2-3% от домакинствата в страната.

Преди отварянето на енергийния пазар обаче трябва да бъде изчистен дефицитът на НЕК и да бъдат променени правилата за търговия с електроенергия, така че всички участници на пазара да бъдат равнопоставени, коментира още председателят на енергийния регулатор.

Иванов смята, че досега НЕК е била в привилегировано положение на пазара за електроенергия, което трябва да бъде променено.

През следващите седмици КЕВР ще положи всички усилия да не се стигне до повишаване на цената на електроенергията, коментира председателят на регулатора.  Той посочи, че се очаква около 100 млн. лева да бъдат спестени на компанията от въвеждане на изискването да бъдат спазвани лимитите за изкупуване на зелена енергия, други 240 млн. лева трябва да дойдат като приход от продажбата на квоти парникови газове.

97 млн. лева се спестяват на НЕК от споразуменията за намаляване на цената за разполагаемост с двете „американски централи”, припомня Иванов. Той е категоричен, че КЕВР ще се съобрази с решението на ЕК дали договорите с AES Гълъбово и КонтурГлобал ТЕЦ Марица Изток 3 са незаконна държавна помощ.

Сериозна икономия на средства очаква председателят на енергийния регулатор и от намаляване на изкупуваната енергия от заводските централи и топлофикациите, но това не може все още да бъде изчислено.

Дефицитът на НЕК за миналата година беше в размер на 644 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още