IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Гешев е номиниран за главен прокурор

Кандидатурата му е издигната от цялата прокурорска колегия, въпреки че в началото на юни той обяви, че няма да участва в процедурата

15:15 | 22.07.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цялата прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) издигна кандидатурата на Иван Гешев за нов главен прокурор, съобщава БТА. Към момента това е единствената кандидатура за наследник на Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари. В момента Гешев е заместник-главен прокурор, а в началото на юни обяви, че няма да участва в процедурата.

Под кандидатурата на Гешев  са се подписали Евгени Диков, Калина Чапкънова, Даниела Машева, Георги Кузманов, Огнян Дамянов, Пламен Найденов, Гергана Мутафова, Йордан Стоев, Пламена Цветанова, Светлана Бошнакова.

От бъдещия главен прокурор се очаква да бъде с високи нравствени качества, да има административен опит, визионер с модерно мислене и стратегически подход към проблемите на прокуратурата, да е лидер и да има институционално доверие, каза Даниела Машева, представяйки кандидатурата на Гешев по време на заседание на пленума на ВСС, цитирана от БТА. 

От асоциацията на прокурорите искат реформа на съдебната карта, развитие на електронното правосъдие, социални ангажименти към всички в прокуратурата. 

От Камарата на следователите се обявяват за това новият главен прокурор да е от системата, да има ясна визия за развитие на следствието, където да се работи на пълен обем.

Машева припомни "безпрецедентните" успехи на спецпрокуратурата и посочи, че Гешев се ползва с доверие в гилдията, а освен това той имал глобален поглед върху потребностите на прокуратурата. 

Гешев бил независим и не се поддавал на натиск при прилагане на непопулярни решения, не е дискредитирал прокуратурата, каза Машева и заяви, че прокурорската колегия вече има среща с него.

До 29 юли трябва да станат ясни имената на претендентите за поста. Предложения могат да се правят от най-малко трима членове на прокурорската колегия, както и от министъра на правосъдието. Новият главен прокурор ще бъде избран на 24 октомври. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 0
Todor Sabev
преди 4 години
некои чакат еврозона шенген и разстеж на софикс че си останат. само с чакането
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
Спящият бик
преди 4 години
Да, англичаните казват, че когато един отбор печели, играчите не се сменят... Честито на тренера!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
Спящият бик
преди 4 години
"От бъдещия главен прокурор се очаква да бъде с високи нравствени качества, да има административен опит, визионер с модерно мислене и стратегически подход към проблемите на прокуратурата, да е лидер и да има институционално доверие"...Аз пък очаквах да бори престъпността, но сигурно съм се объркал!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 0
15%
преди 4 години
Понеже Цацаров се справи блестящо и вече в Бг правосъдието е супер, предлагат най-близкия му човек да продължи святото му дело... Както се казва, "нещо, което върви, не се пипа"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
Пишман Investor
преди 4 години
всички са ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ИЗНЕНАДАНИ!!! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
Месец юли се оказа пълен с армагани :) СЕМ избра Кошлуков за директор на БНТ...КПКОНПИ оневини замесените в апартаментгейт.....Цялата прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет издига кандидатурата на Иван Гешев за нов главен прокурор....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
pioner
преди 4 години
Да им е честит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още