Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Иван Гешев е номиниран за главен прокурор

Кандидатурата му е издигната от цялата прокурорска колегия, въпреки че в началото на юни той обяви, че няма да участва в процедурата

Иван Гешев е номиниран за главен прокурор

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цялата прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) издигна кандидатурата на Иван Гешев за нов главен прокурор, съобщава БТА. Към момента това е единствената кандидатура за наследник на Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари. В момента Гешев е заместник-главен прокурор, а в началото на юни обяви, че няма да участва в процедурата.

Под кандидатурата на Гешев  са се подписали Евгени Диков, Калина Чапкънова, Даниела Машева, Георги Кузманов, Огнян Дамянов, Пламен Найденов, Гергана Мутафова, Йордан Стоев, Пламена Цветанова, Светлана Бошнакова.

От бъдещия главен прокурор се очаква да бъде с високи нравствени качества, да има административен опит, визионер с модерно мислене и стратегически подход към проблемите на прокуратурата, да е лидер и да има институционално доверие, каза Даниела Машева, представяйки кандидатурата на Гешев по време на заседание на пленума на ВСС, цитирана от БТА. 

Още по темата

От асоциацията на прокурорите искат реформа на съдебната карта, развитие на електронното правосъдие, социални ангажименти към всички в прокуратурата. 

От Камарата на следователите се обявяват за това новият главен прокурор да е от системата, да има ясна визия за развитие на следствието, където да се работи на пълен обем.

Машева припомни "безпрецедентните" успехи на спецпрокуратурата и посочи, че Гешев се ползва с доверие в гилдията, а освен това той имал глобален поглед върху потребностите на прокуратурата. 

Гешев бил независим и не се поддавал на натиск при прилагане на непопулярни решения, не е дискредитирал прокуратурата, каза Машева и заяви, че прокурорската колегия вече има среща с него.

До 29 юли трябва да станат ясни имената на претендентите за поста. Предложения могат да се правят от най-малко трима членове на прокурорската колегия, както и от министъра на правосъдието. Новият главен прокурор ще бъде избран на 24 октомври. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
8
 
7
преди 1 година
Няма профилна снимка
некои чакат еврозона шенген и разстеж на софикс че си останат. само с чакането
0
 
8
 
6
преди 1 година
Няма профилна снимка
Да, англичаните казват, че когато един отбор печели, играчите не се сменят... Честито на тренера!
0
 
9
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
"От бъдещия главен прокурор се очаква да бъде с високи нравствени качества, да има административен опит, визионер с модерно мислене и стратегически подход към проблемите на прокуратурата, да е лидер и да има институционално доверие"...
Аз пък очаквах да бори престъпността, но сигурно съм се объркал!?
0
 
21
 
4
15%
преди 1 година
Понеже Цацаров се справи блестящо и вече в Бг правосъдието е супер, предлагат най-близкия му човек да продължи святото му дело... Както се казва, "нещо, което върви, не се пипа"
1
 
11
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
всички са ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ИЗНЕНАДАНИ!!! :)

Още от Икономика и политика
Експерт: Намалява полагането на нерегламентиран труд в България