IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборът на Covid ваксина се измества към март

Няма логистични проблеми сваксините в София, категоричен е директорът на столичното РЗИ

10:31 | 23.02.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	От вчера във ВМА е разкрита втора зала за имунизация срещу COVID-19. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

От вчера във ВМА е разкрита втора зала за имунизация срещу COVID-19. Снимка: БГНЕС

През март всеки ще може да избира с коя ваксина да бъде имунизиран. Основните количества, които ще влязат в България тогава, са над половин милион дози от различните видове. Тогава е напълно възможно да достигнем до момента, в който всеки един гражданин на България би могъл да избере ваксината, с която да бъде ваксиниран. Това посочи по БНТ Данчо Пенчев, директор на Столичната регионална здравна инспекция.

Гарантирана е втората доза на тези, които в момента се ваксинират с първа. В РЗИ-София и във всички останали здравни инспекции е заделена втората доза и тя е налична.

Няма логистични проблеми, свързани с ваксините в София, категоричен е Пенчев. Към момента в РЗИ-София има над 5000 дози от AstraZeneca. В четвъртък се очакват 12 хиляди дози Moderna, а до края на седмицата около 53 хиляди AstraZeneca, другата седмица се очакват още ваксини на Pfizer. По думите му има достатъчно ваксини и ако се наложи ще бъде извършена релокация от други регионални здравни инспекции, така че да бъдат задоволени нуждите на София.

От вчера и личните лекари започнаха ваксинация срещу Covid-19 на своите пациенти. В процеса ще се включат около 4300 медици. Много общопрактикуващи лекари обаче сигнализираха, че не разполагат с достатъчно ваксини за записалите се пациенти. Част от тях са успели да вземат от РЗИ съвсем малко бройки, а други изобщо не са получили такива. 

„И в други части на Европа има редукция на количества, забавяне на доставки, това не зависи от нас. Нормално е да има опашки в първите дни, когато не е достигната хармония, желаещите ще бъдат разпределени правилно. Не можем да говорим за неорганизираност, не можем да решим с вълшебна пръчка всички проблеми", добави директорът на Столичната регионална здравна инспекция.

Той коментира, че зелените коридори и ваксинацията в почивните дни е правилно решение. "Продължава ваксинирането на лекари и учители от фаза 1 и 2. Не може да чакаме хората от фаза 1 и 2 и по този начин да забавяме процеса на другите, които желаят да се ваксинират", каза още Данчо Пенчев.

Столичните болници днес определят "зелени коридори" за ваксинация. До обяд е крайният срок, в който столичните лечебните заведения, в които има обособен ваксинационен пункт, трябва да посочат в кои следобедни часове ще организират зелен коридор за имунизация срещу Covid-19 на пациенти, извън първите четири фази на ваксинация, допълва БНР. Целта е да бъде оптимизирана работата на лечебните заведения и ваксина да могат да получат всички желаещи.

Междувременно в двора на столичната университетска болница „Св. Иван Рилски“ продължава работа първият денонощен кабинет за ваксинации в България.

Продължава работата и на 25-те мобилни екипа в цялата страна, които ваксинират желаещи в малките и отдалечените населени места. Здравните власти уверяват, че има достатъчно налични ваксини.

Междувременно общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова се обърна към хората, които доставят ваксините, като апелира оте фира на Нова телевизия: „Лекарите вършат всичко, което е необходимо. Пациентите имат желание. Моля, да ни бъде осигурена възможност да поставим ваксини час по-скоро. Масовата имунизация ще сложи край на масовата изолация”.

Тя коментира, че броят на личните лекари в страната е 4200. Ако те поставят по 20 дози на ден, заедно с центровете, които имунизират, ще може да се достигне цифрата от 100 000 поставени дози дневно. Това обаче, по думите ú, е възможно само ако личните лекари бъдат снабдени с два флакона от ваксината. Според нея много лични лекари са притеснени от липсата на ваксини, защото са изработили списъци и повикали пациенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още