IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Издръжката на живот запазва стабилни нива през второто тримесечие

Към юни необходимите месечни разходи на четиричленно домакинство са почти същите като през април, сочи анализ на КНСБ

12:21 | 26.07.13 г.
Издръжката на живот запазва стабилни нива през второто тримесечие

Издръжката на живот на човек от четиричленно домакинство е 563,63 лв., или общо 2 254 лв. месечно са необходими на домакинство за храна, сметки, дрехи и други стоки от първа необходимост. Това показват данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за второто тримесечие (април-юни) на 2013 г., които бяха представени днес.

Издръжката на живот запазва стабилни нива спрямо първото тримесечие на 2013 г. , когато издръжката на живот достигаше 566 лв. на лице от четеричленно домакинство (или близо 2 264 лв. общо за две деца и двама родители).

Според анализа на института границата на бедност вече е 213,90 лв. за едно лице. Това показва намаление от 1%, спрямо първото тримесечие на 2013 година, но същевременно 4,3% ръст на годишна база.

С общ доход на едно лице от домакинството до 310 лв. са 51,7% от домакинствата в България. Според представените данни от КНСБ това са 3,7 млн. души.

От тях под границата на бедност, с общ доход на едно лице до 214 лева, остават 22,4% от домакинствата, или 1,6 млн. души. А над определения праг за издръжка на живота живеят 965 хил. българи.

За последните четири години има значителен ръст на издръжката на живот с близо 17,3%. Осезаем ръст се наблюдава при хранителните стоки с 20,9%, а при нехранителните - 14,5%

"Малко над 196 хил. души работят на минимална работна заплата. Това е много тревожно. Обясняаме си го по две причини. Работаодателите не увеличават заплатите с необходимата динамика. По-тревожната причина обаче е увеличаването на дела на доходите, които се укриват - сивият сектор при изплащането на заплатите. Данните показват явни индикатори за наближаваща рецесия. Това са първите ясни сигнали, че следващите няколко месеца икономиката може да достигне отрицателен ръст, с други думи рецесия", категоричен бе президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му заетите на минилна работна заплата са предимно в преработвателната промишленост - 62 хил. души, в търговията - над 50 хил., както и в спомагателна и административна дейност - около 30 хил. българи.

Той за пореден път изрази тревогата си по повод ниските заплати в България и липсващата алтернатива за тяхното увеличение. "Заплатите трябва да бъдат увеличени. Иначе няма как да бъде задвижено колелото на потреблението", допълни Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още