IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изтеглиха от пазара близо 280 хил. потенциално опасни LED прожектора

Това стана в рамките на европейски проект по надзор на пазара

13:10 | 13.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Pixabay</em></p>

Снимка: Архив Pixabay

Близо 280 хил. потенциално опасни LED прожектора изтегли от  българския и европейския пазар Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Това стана в рамките на европейски проект по надзор на пазара на LED прожектори, финансиран от Еврокомисията, информира Агенцията.

Проектът тръгна през 2016 г. и в него взеха участие Австрия, Англия, Белгия, България, Германия, Дания, Ирландия, Исландия, Испания, Кипър, Латвия, Люксембург, Норвегия, Финландия, Холандия, Швейцария и Швеция.

Дейността се фокусира върху LED прожектори, които са нови и широко използвани продукти от потребителите за осветление на домове, тераси, дворове и гаражи. Те често имат фотоклетки и се включват при засичане на движение на хора в осветяваното пространство, което ги прави още по-атрактивни.

В европейските страни-участници бяха закупени и тествани 90 броя LED прожектори от различни марки и модели. Тестовете показаха, че 55 от изпитаните продукти отговарят на стандартите.

Пет продукта имат сериозни несъответствия - те носят висок риск за потребителите от попадане под напрежение и удар от електрически ток. Гранични стойности при изпитанията са показали 9 прожектора - те потенциално могат да създадат среден и нисък риск, а несъществени несъответствия имат 21 продукта.

В резултат на проекта в рамките на Съюза са създадени 12 нотификации  в Европейската система за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти – RAPEX, като пет от тях са резултат от работата на ДАМТН.

На ниво ЕС общо 35 различни по марка и модел несъответстващи LED прожектори са изтеглени от пазара, като окончателното им количество ще бъде обобщено след приключване на проекта през есента.

Допълнително ДАМТН извърши през април 2016 година проверка на още 133 LED прожектора различни по вид, марка и модел в търговски обекти на територията на цялата страна. На място бяха установени несъответствия за 13 продукта: липса на инструкция на български и адрес на производител. За тях бяха предприети коригиращи действия и несъответствията бяха отстранени.

За всички 133 продукта проверките продължиха с изискване на Декларация за съответствие и техническо досие за всеки прожектор. Предоставени бяха документи, които потвърдиха оцененото и удостоверено съответствие на всички проверени продукти, информира Агенцията.

Тези проверки са направени по проект към европейската програма Хоризонт 2020. Организатор и ръководител на проекта бе Финландската агенция за безопасност и химикали. ДАМТН получи европейско финансиране по проекта на стойност 5 хил. евро, които основно са изразходвани за закупуване на стоки  и тестове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още