IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът иска оставката на зам.-председателя на КФН Ралица Агайн

Държавата ще помогне на потърпевшите от фалита на ЗК „Олимпик“ като се ангажира да наеме адвокатска компания

13:03 | 20.08.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Правителството ще настоява Ралица Агайн да поеме отговорност и да освободи поста заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН). Това заяви на брифинг в Министерския съвет финансовият министър Владислав Горанов след среща при премиера Бойко Борисов по казуса „Олимпик“. Той уточни, цитиран от БТА, че това е позицията и на ПП "ГЕРБ". 

По-рано днес пък стана ясно, че прокуратурата и ДАНС започват проверка в Комисията за финансов надзор. Тя е по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров по повод фалита на ЗК "Олимпик".

По думите на Горанов застрахователният кодекс не предвижда възможността правителството да поиска оставката на заместник-председател на КФН, но изчерпателно са изброени и хипотезите, при които парламентът може да освободи предсрочно член на Комисията за финансов надзор и затова се надява Ралица Агайн сама да освободи поста. 

Той обясни, че българското законодателство предвижда клоновете на застрахователните фирми от страни на Европейския съюз да внасят вноски в Гаранционен фонд. Парите във фонда служат за покритие на щети при липса на застраховка гражданска отговорност. Парите от фонда не могат да служат за връщане на вноските на гражданите, които имат полици от "Олимпик". Ако кипърски съд обяви фирмата в несъстоятелност тези хора се превръщат автоматично в кредитори и ще получат автоматично пари от кипърския гаранционен фонд. Ако фирмата обаче бъде прекратена по друга начин, ще е нужна правна помощ.

Именно за изясняване на тази ситуация днес в 14.00 часа министърът на външните работи Екатерина Захариева и министър Горанов викат в МВнР посланика на Кипър. Ще наемем и добра адвокатска фирма в Кипър, която да ни помага за търсене правата на българските граждани, пострадали от дейността на "Олимпик", посочи Горанов. 

На срещата в МВнР днес ще бъдат поставени няколко основни въпроса, по които ще искаме съдействие на кипърските власти и официално потвърждение от кипърското финансово министерство за начина, по който ще тече процедурата, допълни министърът на финансите.

По думите на Горанов КФН не се е поинтересувала от правилата и процедурите, които следват за ЗК "Олимпик" след обявяването на фирмата в несъстоятелност и не е уведомила Народното събрание и правителството за рисковете, които предстоят за застрахователния сектор.

КФН не е обърнала и внимание за доста по-ниските цени, на които е продавала полици ЗК "Олимпик", каза още Горанов и посочи, че компанията е превела неоснователно два милиона лева на Гаранционния фонд в България, които обаче трябва да бъдат върнати. 

Казусът със застрахователя засяга над 250 хил. собственици на автомобили в България. От 10 май 2018 г. „Олимпик“ няма право да сключва нови застрахователни договори, тъй като Комисията за финансов надзор по искане на Надзорния орган върху застраховането на Република Кипър наложи забрана за сключване на нови договори от клона на застрахователя в България. Решението е публикувано на страницата на КФН. 

Според Закона за Комисията за финансов надзор обаче са ясни случаите, в които се прекратява мандатът на зам.-председателите ѝ - в случай на оставка, при фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си повече от шест месеца и случаите, в които членът на комисията на тази позиция се окаже в конфликт на интереси или с присъда.

Така се оказва, че оставката на Агайн в момента е единствено в ръцете ѝ. Тя зае поста на 24 януари 2014 г. и мандатът ѝ изтича на същата дата през 2020 г. Назначаването на зам.-председателите на комисията става с одобрение на Народното събрание и по предложение на председателя на регулатора.

Повече по темата четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 41 rate down comment 0
крас
преди 5 години
Забележката ти е напълно уместна. СЛЕД КАТО ТВЪРДЯТ, ЧЕ РЕГИСТРИРАНАТА В БЪЛГАРИЯ И ДЕЙСТВАЩАТА ПО БЪЛГАРСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО ФИРМА "Застрахователна компания Олимпик - клон България" КЧТ" е КИПЪРСКА , а НЕ БЪЛГАСКА какво пречи случаят да се повтори и с някоя регистрирана и действаща у нас банка с чуждо участие. Ако управляващи и опозиция подхождат по този МАНИПУЛАТИВЕН НАЧИН с преобразуване на активи на чужди инвеститори участващи в БЪЛГАРСКИТЕ ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ ДРУЖЕСТВА И БАНКИ , няма да е далеч момента когато при подобен казус с някой ЧУЖД БАНКОВ АКЦИОНЕР В РЕЗУЛТАТ НА СЪЗДАЛ СЕ ПОДОБЕН ПРЕЦЕДНТ се отключат онези непознати за МАНИПУЛАТУРИТЕ МЕХАНИЗМИ водещи до теглене на депозити и фалити на банки И само това ли??Как ще погледнат на случващото се чуждите ИНВЕСТИТОРИ, участващи в акционерния капитал не само на ЗАСТРАХОВАТЕЛНИТЕ КОМПАНИИ , НО И НА КРЕДИТНИТЕ ИНСТИТУЦИИ. Не е коректно да назовавам имена на чуждестранни ИНВЕСТИТОРИ участващи в капитала на БЪЛГАРСКИТЕ БАНКИ които в резултат на ФИНАНСОВАТА КРИЗА В ТУРЦИЯ също са ИЗПАДНАЛИ ВЪВ ФИНАНСОВИ ЗАТРУДНЕНИЯ.Означава ли това , че БЪЛГАРСКИТЕ БАНКИ в които ТЕ имат АКЦИОНЕРНО УЧАСТИЕ също са подложени на рискове и трябва да теглим спестяванията си ?!!! Знаят ли манипулаторите до какво може да доведе случаят "ОЛИМПИК" не само застрахователния , но и банковия сектор??ИЗКАЗВАЩИТЕ СЕ ПОЛИТИЦИ И УПРАВЛЯВАЩИ ТРЯБВА ВНИМАТЕЛНО ДА МЕРЯТ ДУМИТЕ СИ И ДА НЕ РАБОТЯТ С КВАЛИФИКАЦИИ ЗАД КОИТО НЕ СТОИ НИКАКЪВ АДМИНИСТРАТИВЕН АКТ доказваш някаква процедура по несъстоятелност и фалит за каквато бръщолевят и ГОРАНОВ и БОРИСОВ и НИНОВА и ОМБУТСМАН. ПОКАЖЕТЕ АКТА С КОЙТО Е ОБЯВЕНА НЕДЕИСТВИТЕЛНОСТТА НА ТЕЗИ 275 000 ЗАСТРАХОВАНИ ЛИЦА КОИТО СТЕ ГИ ЛИШИЛИ НЕЗАКОННО ОТ ПРАВОТО ДА ПОЛЗВАТ ПЛАТЕНИ ОТ ТЯХ ДОГОВОРНИ ОТНОШЕНИЯ С ФИРМА КОЯТО НИТО Е ФАЛИРАЛА , НИТО ПЪК Е В ПРОЦЕС НА ЛИКВИДАЦИЯ !!!!ТАКЪВ АКТ ПРОСТО НЯМА!!СТРАННА Е И ЛЕАКЦИЯТА НА САМАТА ФИРМА , КОЯТО С НЕГЛАСНОТО СИ МЪЛЧАНИЕ ПОДДЪРЖА ТЕЗАТА КОЯТО СЕ ПРОКАРВА В МЕДИИТЕ. Не става ли въпрос на един УМИШЛЕН ФАЛИТ, подобен на този с КТБ?!!СЦЕНАРИЯТ Е СЪЩИЯТ , ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ СА СЪЩИТЕ , И ПОТЪРПЕВШИТЕ СЪЩО. ДОКОГА ЩЕ НИ ГО ПРОЖЕКТИРАТ ТОЗИ ФИЛМ?!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 43 rate down comment 0
Sandy
преди 5 години
С тия фалити да не докарат някоя финансова катастрофа? В банките има над 75 млд в депозити и изглежда на политиците им текат лигите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 6
Иван Митев
преди 5 години
Все още обществеността не зачита истината, че щетите при ситуацията при ЗК Олимпик са последица от неправилната дейност Българската народна банка да прилага лева без защита срещу щетите от нямането на пълна икономическа стойност на лева.Наличният финансов надзор не може да спаси от щетите при случилото се при ЗК Олимпик, защото няма необходимите права.Устойчивият социален просперитет в Република България с просперираща застрахователна система е възможен само при прилагана защита срещу щетите от нямането на пълна икономическа стойност на лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 42 rate down comment 0
крас
преди 5 години
СЛУЧВАЩОТО СЕ Е СКАНДАЛ СЪПОСТАВИМ С ТОЗИ НА КТБ!КАК СТОЯТ НЕЩАТА ПРАВНО?ОТ ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР ОТКРИВАМЕ СЛЕДНИТЕ ДАННИ ЗА БЪЛГАРСКАТА ФИРМА - "Застрахователна компания Олимпик - клон България КТЧ" КОЯТО Е РЕГИСТРИРАНА В БЪЛГАРИЯ И ДЕЙСТВА ПО БЪЛГАРСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО , А НЕ ПО КИПЪРСКОТО: "Решение на КФН 495-ОЗ / 10.05.2018 г. Забранява на Застрахователна компания Олимпик - клон България" КЧТ ЕИК 200737120, със седалище и адрес на управление в гр. София 1404, район Триадица", бул. Гоце Делчев" 142-142А да се разпорежда с активите си в Република България." Забранява на Застрахователна компания Олимпик - клон България" КЧТ да сключва нови застрахователни или презастрахователни договори по всички класове застраховки, да удължава срока на сключени договори и да разширява покритието по тях за срок от 6 месеца. Дата на обявяване: 11.5.2018 г. 10:59:58ВИЖДАМЕ, ЧЕ СЕДАЛИЩЕТО И АДРЕСА НА КОМПАНИЯТА Е В БЪЛГАРИЯ , А НЕ В КИПЪР , т.е работи по БЪЛГАРСКОТО , а не ПО КИПЪРСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО както се опитва да ни вкара в грешна представа лицето Горанов.ЛИЦЕНЗА НА КОМПАНИЯТА НЕ Е ОТНЕТ , а само временно за 6 месеца е СПРЯНА И ЗАБРАНЕНА ПРОДАЖБАТА НА ЗАСТРАХОВАТЕЛНИТЕ И ПРОДУКТИ!!От написаното в ТР е ясно , че УПРАВЛЯВАЩИТЕ се опитват да ни манипулират внушавайки ни , че БЪЛГАРСКАТА КОМПАНИЯ е с ОТНЕТ ЛИЦЕНЗ , а не със ВРЕМЕННА ЗАБРАНА за продажбата на застрахователни продукти КАКТО Е В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ ЦЕЛТА Е ЯСНА - да се внуши, че компанията е фалирала и се РЕКЕТИРАТ ЗАКУПИЛИТЕ ПОЛИЦИТЕ Й повторно да платят за нещо ПО КОЕТО НЯМА ОЩЕ ИЗДАДЕН ОБЕЗСИЛВАЩ ГИ АДМИНИСТРАТИВЕН АКТ .ПОКАЖЕТЕ АКТА С КОЙТО СА ОБЕЗСИЛЕНИ ПОЛИЦИ НА 275000 ЗАСТРАХОВАНИ БЕ ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ?!!КЪДЕ Е КРУШОВСКАТА *** ДА РАЗЯСНИ КАК ДЕЙСТВАЩИ ДОГОВОРИ СЕ ОБЯВЯВАТ ЗА НЕДЕЙСТВИТЕЛНИ БЕЗ ДА ИМА ПРАВНО ОСНОВАНИЕ ЗА ТОВА. МОЖЕ БИ ЧАКА НАРЕЖДАНИЯТА ОТ "ГОРЕ", ОТ ТЕЗИ КОИТО УПРАВЛЯВАТ ПАРАЛЕЛНАТА ДЪРЖАВА?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още