IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът отпусна първите 21 млн. лв. по договора за военните кораби за ВМС

Средствата са по бюджета на Министерството на отбраната

17:57 | 09.12.20 г.
<p>
	Морска гара Варна, военнослужещи от Военноморските сили. <em>Снимка: БГНЕС&nbsp;</em></p>

Морска гара Варна, военнослужещи от Военноморските сили. Снимка: БГНЕС 

Министерският съвет одобри допълнителни разходи от 21 млн. лева по бюджета на Министерството на отбраната за 2020 г. за осигуряване на първото авансово плащане по Договора с германската фирма ,,FR.Liirssen Werft GmbH & Co. KG” за военните кораби за Военноморските сили (ВМС).

Средствата са за реализация на Актуализирания проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС”, който беше приет на 19 юли 2018 г. с решение на 44-то Народното събрание, съобщават от пресслужбата на правителството. 

С изпълнението на постановлението ще се увеличат разходите по политика в областта на отбранителните способности, бюджетна програма „Управление на инвестиционни проекти” по бюджета на Министерството на отбраната за 2020 г.

Министерството на отбраната подписа договора за придобиване на два многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморските сили (ВМС) преди месец. Изпълнител на проекта е германската компания Fr. Lürssen Werft.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че с този проект страната прави втората крачка за модернизацията на Българската армия след подписването на договора за нови изтребители.

Според одобрения от Министерския съвет контракт компанията ще построи и достави два многофункционални модулни кораба, като финансовата рамка на проекта е на стойност 984 млн. лв. с ДДС. Строежът ще бъде извършен в корабостроителен завод МТГ „Делфин“.

Корабите се очаква да бъдат доставени съответно през 2025 и 2026 година. Договорът предвижда обучение както на екипажите, така и на инженерния състав. Корабите притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС. С реализацията на проекта ВМС ще придобият модерни способности за противодействие на надводен, подводен и въздушен противник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още