IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Увеличението на пенсиите минава през увеличение на данъците

Съвсем реално е натискът от мигранти да се засили по нашата граница, каза вицепремиерът

13:08 | 18.03.16 г. 8
Калфин: Увеличението на пенсиите минава през увеличение на данъците

Увеличението на пенсиите минава през увеличение на данъците. Това коментира вицепремиерът и министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред телевизия Bulgaria ON AIR.

"Разширяването на пенсиите при 2,2 млн. пенсионери е едно значително усилие на държавата и трябва да приемем, че значително трябва да се увеличат данъците и това нещо да отиде във високи пенсии", заяви социалният министър.

"Хубаво е да знаем, че вноските за пенсия са вноска в осигурителна книжка. Те не идват от държавата. Пенсията идва от нашите вноски", добави той.

Пенсионната система не е въпрос на патриотизъм и на мечти, посочи министър Калфин, отбелязвайки, че тя се формира от трудовия стаж и от вноските, които се правят в пенсионния фонд. В момента за всеки един лев, който влиза в пенсионния фонд, държавата влага още един лев - 50% е субсидията, припомни министърът. 

Парламентът криминализира укриването на осигурителни вноски, посочи още вицепремиерът. По думите му е важно и гражданите да следят какво се случва с тях в трудово отношение – да не им плащат на ръка, да си търсят правата. „Нека хората да са спокойни и да подават сигнали. По този начин ще е ясно, че има правила”, призова министърът.

Принципът за великденските надбавки ще бъде същият като по Коледа, отбеляза социалният министър. По думите му 1, 267 млн. души ще получат надбавки по 40 лева и това е възможно, защото има преизпълнение с 61 млн. лева към този момент. Отделянето на 50 млн. лева не застрашава стабилността на държавата. "Ще кажете защо да не се раздаде всичко. Още сме в началото на годината и трябва да сме по-предпазливи", отбеляза Калфин.

Преди социализирането на мигрантите първо трябва да видим с натиска какво става, отбеляза министър Калфин по темата за бежанската вълна. По думите му трябва да се опитаме да избегнем натиска на българската граница. Той посочи, че по въпроса има консенсус, че тя е външноевропейска граница и трябва да бъде добре пазена. В момента се охранява добре, смята вицепремиерът.

"Разбира се, натискът може да се засили, особено със спирането на така наречения балкански път, който ни заобикаля. Особено с натрупването на бежанци в Гърция, съвсем реално е натискът да се засили по нашата граница", посочи той. Имаме планове какво би се случило, ако има масирано навлизане на бежанци, съобщи социалният министър. Според него България има капацитет за приемане на бежанци, но не се ангажира с конкретна цифра.

Европа трябва да реши няколко прости неща, които предлагаме от 2 години, коментира вицепремиерът. "Първо границата не може да бъде свободна. Това е външна граница и тя трябва да се пази. Второ - да, като европейци трябва да проявим солидарност, но тя не трябва да минава през черната индустрия на трафикантите, а хората, които имат нужда, трябва да се взимат от лагерите в Сирия. Трябва да види Европа кои са най-застрашените страни. В момента сме в кризисна ситуация. В България идват предимно афганистанци. Не, че там е спокойно, но и в Либия не е", отбеляза той.

Бунтът на ПГ на ГЕРБ е пореден знак към ДСБ, че когато изберат път, трябва да вървят по него, коментира вицепремиерът по повод изказването на премиера Борисов от вчера, че докато капитанът е в Брюксел, корабът му се бунтува. "Не мисля, че има бунт срещу капитана. Бунтът не е срещу капитана на кораба, а срещу други хора”, отбеляза Калфин. Излизането на Радан Кънев и ДСБ от управлението промени доста неща, смята той.

"В самата парламентарна група на РБ се разделиха гласовете. Това състояние действително не е нормално, което е в момента. Не можеш да си в опозиция и да си в група, която участва в управлението. Мисля, че против това е по-скоро бунтът. Аз не очаквам да има някакви кризисни ситуации в правителството след него, но това е пореден знак към ДСБ, че когато изберат път, трябва да вървят по него", уточни позицията си социалният министър.

Вицепремиерът не смята, че е нарушен диалогът, напротив - напоследък са започнали по-често и заседанията на Съвета за развитие - форматът, в който си общуват политическите партии, които подкрепят правителството. През последния месец е имало три заседания, уточни той. И допълни: „Така че има за какво да си говорим и не може да се върви ей така, докато се изкара мандатът. Това е вредно и грешно".

Още от интервюто вижте във видеото

Още новини от Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 8 години
Ако настоява за увуличение на данъците, значи Калфин признава провала на измислената от него самия пенсионна "реформа"! Щом не може да се справи - до отстъпи мастото си на друг, по-кадърен. Има млади хора с експертни качества, стига с тези соц. нафталини!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
pecan
преди 8 години
За да се увеличат пенсиите трябва да се намалят социалните и и инвалидните пенсии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
sisiko
преди 8 години
Драги:За това трябват структурни реформи, които да увеличат търсенето, публичните инвестиции и да намалят данъците."Калфин:" Увеличението на пенсиите минава през увеличение на данъците " А сега де ? Кой прав, кой крив? Аха, да...м ," Кой" ще да е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Директорът на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) - В България половин милион души получават социална пенсия, което означава, че имат 75% увреждания и никакъв трудов стаж - http://***.bloombergtv.bg/biznes-start/2016-02-03/nikolova-500-hil-balgari-poluchavat-sotsialna-pensiya
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Тоя е смешен защото по Конституция държавата е длъжна да доплаща за пенсиите но да бъде по справедливо трябва да се отделят инвалидните пенсии и да се плащат от бюджета и всеки да си има лична сметка По същество за пенсионната система трябва да се каже първо ,че около 2000год. вноските са намалени от 32% на 17% - http://ime.bg/var//docs/Pension_System_BG_Charts.pdf,и като сложим над 1 000 000 емигранти (раб.сила) е нормално да има дефицит в НОИ.Като цяло''разходите за пенсии като % от БВП са по-ниски от средните за Европа''(графика 4) - http://ime.bg/var//docs/Pension_System_BG_Charts.pdfИма стряскащи данни(графика 14) как 2000г. от 50 000 инвалидни пенсии през 2005г. стават 500 000(10 пъти ?!) ОБЯСНИЛ СЪМ - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
А бяха ли пенсиите високи, когато данъците бяха по-високи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
Аз пък все си мислех че това бяха целите на пенсионната реформа, като се споменаваше май някакво число от 30% и нагоре за период от 3-4 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Людени
преди 8 години
Обратното Е .... КаУфин !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още