IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каракачанов: Ако трябва, България ще изтегли двамата си офицери от Ирак

Ситуацията е доста напрегната, коментира военният министър

15:27 | 06.01.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

България е готова да изтегли двамата си офицери от Ирак, ако се наложи. Това обяви днес военният министър Красимир Каракачанов, след като бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия бяха осветени на церемония пред Паметника на незнайния воин в столицата.

"Ситуацията е доста напрегната", каза Красимир Каракачанов, цитиран от БНР. Той припомни, че България има двама офицери, които са на мисия и обучават личния състав на иракската армия.

До две седмици тези офицери трябва да се върнат в България, защото настъпва времето за тяхната ротация, но ако се наложи, могат да бъдат изтеглени по-рано при влошаване на ситуацията, каза още военният министър.

Припомняме, че днес посланиците в НАТО се събират заради ситуацията в Близкия Изток, след като иракският парламент гласува всички чуждестранни военни мисии да се изтеглят. 

До изострянето на напрежението се стигна, след убийството на иранския генерал Касем Солеймани в Багдад при изненадващо американско нападение.

Солеймани, който оглавяваше подразделение на елитните Революционни гвардейци в Иран, беше ключова фигура в иранската и близкоизточната политика. Той беше убит заедно със свой помощник при американски въздушен удар на летище в Багдад.

Смъртта му изостри повече голямото напрежение между Иран и САЩ и предизвика безпокойство от ответни действия от Иран.

Върховният водач на Иран Али Хеменей обеща да отмъсти на САЩ за смъртта на Солеймани, а президентът на САЩ Доналд Тръмп се закани да нанесе "бърз и мощен удар" по 52 обекта в Иран, ако бъдат нападнати американци или американски активи.

Световната общност призова САЩ и Иран за сдържаност.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Вся власть Советам!
преди 4 години
Защо "ако трябва"? Да се изтеглят незабавно! Те да не са станали военни за да ходят на война? Да си ги прибират у нас за да надзирават как редниците правят уборки по плаца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 4 години
Ау, цели двама военни ли сме изпратили?!? Веднага да се изпрати единствената ни подводница да ги евакуира безпроблемно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още