Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КЕВР: Има логично обяснение за поскъпването на водата във Варна

Някой трябва да финансира това дружество, коментира комисарят Валентин Петков

КЕВР: Има логично обяснение за поскъпването на водата във Варна

Снимка: Архив Ройтерс

Има логично обяснение за повишаването на цената на водата във Варна – големите инвестиционни заеми, които има местното ВиК дружество, според Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Докладът от закритото заседание на членовете ѝ е публикуван на сайта на регулатора.

Комисарите отчитат, че планираните инвестиции са 2,5 пъти по-малко на жител, отколкото в София и Смолян, чиито планове за развитие Комисията вече разгледа. „Някой трябва да финансира това дружество“, коментира Валентин Петков.

Още по темата

Планираните инвестиции във Варна са на стойност 28,5 млн. лева за периода 2017 – 2020 г. Средно на жител се падат по около 12 лева, докато в София инвестицията е около 28 лева на жител, а в Смолян – 22 лева, обяснява по време на заседанието експертът Ивайло Касчиев.

Поскъпването на водата е част от бизнес плана на ВиК Варна. То предвижда с около 15% по-висока цена  в морската ни столица през 2017 г. През следващите четири години (до 2020 г.) също е предвидено повишение, но с по-слаб темп.

В момента цената на водата във Варна е 2,54 лева за куб. м (с ДДС). В искането на ВиК Варна е вписано увеличение до 2,93 лева през 2017 г. и до 3,02 лева за куб. м до 2020 г. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Румен Радев наложи вето върху сделката за F-16