IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН отне лиценза на СиВЗК за застрахователна дейност

Назначени са двама квестори на дружеството

12:27 | 04.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Комисията за финансов надзор (КФН) отне лиценза на „Синдикална взаимозастрахователна кооперация – СиВЗК” за извършване на застрахователна дейност по време на петъчното си заседание на 1 декември.

Регулаторът забрани свободното разпореждане с активи на „Синдикална взаимозастрахователна кооперация – СиВЗК” до започване на производство по ликвидация или несъстоятелност и сключването на нови застрахователни договори по всички класове застраховки за срок от 6 месеца, считано от датата на издаване на настоящото решение.

Розалина Градинарова-Стоянова и Стефан Петров Стефанов са назначени за квестори до назначаването от съда на синдик или до вписването на ликвидатор на дружеството.

Задължителните предписания на квесторите са да възложат на съответните служители на „СиВЗК” извършването на плащания към ползватели на застрахователни услуги на ликвидни и изискуеми задължения на „СиВЗК”, произтичащи от застрахователни договори, както и по договори за пасивно презастраховане, сключени от компанията.

Необходимо е да се направят плащания на публичноправни вземания към държавата и общините, като данъци, мита, такси, задължителни осигурителни вноски и други, по които задължено лице е „СиВЗК”.

Платени трябва да бъдат и битови сметки и други периодични задължения (ток, вода, парно, телефон, интернет и т.н.), както и дължимите възнаграждения на наетия персонал до размера на обичайното за извършване на нормалната дейност на застрахователя.

Председателят на КФН е упълномощен да отправи искане до компетентния съд за образуване на производство по несъстоятелност срещу „Синдикална взаимозастрахователна кооперация – СиВЗК” след влизане в сила на настоящото решение.

Представителството на „Синдикална взаимозастрахователна кооперация – СиВЗК” се осъществява от квесторите, винаги заедно. Действия, извършени от името на „Синдикална взаимозастрахователна кооперация – СиВЗК” в нарушение на представителната власт на квесторите, са нищожни.

Квесторите имат неограничен достъп и контрол върху всички помещения, имущества и документи на „СиВЗК”, а всички служителиса длъжни да подпомагат квесторите при изпълнение на техните правомощия.

От решенията става ясно още, че КФН е вписала емисия акции, издадена от „Сила Холдинг“ АД, с цел търговия на регулиран пазар. Емисията е в размер на 16 852 997 броя обикновени, поименни, безналични акции с право на глас, с номинална стойност 1 лев всяка. Тя е в резултат на увеличаване на капитала на дружеството от 20 000 000 лв. на 36 852 997 лв.

В същото време регулаторът отписва „Складова техника“ АД, гр. Горна Оряховица, като публично дружество от регистъра на публичните дружества и други емитенти на ценни книжа, воден от КФН, и издадената от дружеството емисия ценни книжа в размер на 281 968 броя обикновени, поименни, безналични, свободно прехвърляеми акции с право на глас, с номинална стойност 1 (един) лев всяка. Отписването е в резултат на подадено заявление от дружеството.

Комисията е отказала да съгласува избора на Пенсионно осигурителна компания „Съгласие“ АД на „Баланс-М“ ЕООД и „БУЛ ОДИТ“ ООД като одитори за извършване на съвместна проверка и заверка на годишните финансови отчети за 2017 г. на пенсионноосигурителното дружество и на управляваните от него Универсален пенсионен фонд „Съгласие“, Професионален пенсионен фонд „Съгласие“ и Доброволен пенсионен фонд „Съгласие“.

Регулаторът е одобрил „Грант Торнтон“ ООД и „Баланс М“ ЕООД като одитори за извършване на съвместна проверка и заверка на годишния финансов отчет за 2017 г. на ЗАД „Армеец“ АД.

Изпратено е писмо на „Фючърс Кепитал” АД, гр. София, с указания за отстраняване в едномесечен срок на констатираните непълноти и несъответствия, във връзка със заявление на дружеството за потвърждаване на проспект за допускане до търговия на регулиран пазар на емисия корпоративни облигации, както и за представяне на допълнителна информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още