Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кирил Петков: Поставяме добросъседството на пиедестал

Работим по нов начин, с нова динамика и ентусиазъм, заявиха премиерите на България и Македония след съвместно заседание на правителствата

Кирил Петков: Поставяме добросъседството на пиедестал

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Поставяме добросъседството на пиедестал, около който ще се въртят нашите отношения, коментира българският премиер Кирил Петков след съвместното заседание на правителствата на България и Северна Македония. Той допълни, че двете страни имат много за наваксване.

Още по темата

"За да се свърши работата, хората трябва да си говорят, да се виждат и да си поставят общи цели, да се слага обща конструктивна рамка", коментира още българският премиер.

След заседанието бяха подписани няколко меморандума в областта на земеделието, транспорта (за насърчаване на работотата по жп линията София - Скопие), както и в областта на развитието на малките и средните предприятия.

Създадени са пет комисии, които да работят съвместно за изчистване на проблемите между двете страни, сред които и историческа, а работата в тях се ускорява съществено. Експертите в историческата комисия ще се срещнат три пъти в рамките на месец, а между тези срещи ще има интензивна работа, обещаха премиерите на двете страни.

Транспортните министри подписаха Меморандум за сътрудничество. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Има нов ентусиазъм за работа в историческата работна група, категоричен беше Петков.

Македонският му колега Димитър Ковачевски също отбеляза успешното начало на работните групи и допълни, че ще се видят ползите от добрите връзки между две съседни държави. "Преди седем дни започнахме да работим по нов начин", допълни още той, визирайки посещението на Кирил Петков в Скопие.

По повод признаването на конституционните права на българското малцинство в Северна Македония, Ковачевски обясни, че в страната му индивидуалните права са колективни и освен македонския има албански и други народи, които са вписани в Конституцията. Ако има други граждани, които се самоопределят по друг начин, те могат да поискат да са част от Конституцията, като по думите му това е процес и има много стъпки и участват повече институции.

Когато се отвори Конституцията за поправки спрямо ЕС, може да се отвори и главата по исканията на гражданите, допълни македонският премиер.

Съвместна снимка на двете делегации след края на заседанието. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

На въпрос какъв ще бъде критерият за успех на работата на тези комисии, Ковачевски коментира, че ще приемат реалните резултати. Например, ако сме договорили въздушна линия между София и Скопие, дали на следващата седмица ще има среща на туристическия сектор, на която да бъдат обсъдени най-благоприятните условия за реализацията ѝ до март 2022 година, обясни той.

Паралелно с икономическите преговори ще вървят и политическите, коментира още Кирил Петков. Според него е зададена нова рамка и нов ритъм на работа. Той допълни, че историческата комисия ще заседава интензивно в следващите седмици.

По отношение на жп връзката София-Скопие от Министерския съвет уточняват, че ще се прави оценка на инвестиционната стойност и проучване на възможностите за финансиране от Европейския съюз и международни финансови институции. Тези задачи са дадени на групата, която работи по въпросите на транспорта и инфраструктурата. Жп връзката е е част от Меморандума, подписан от министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и неговия колега Благой Бочварски.

Железопътната връзка е от важно стратегическо и икономическо значение за гражданите и икономиките на двете държави. Чрез изграждането й ще се интегрират напълно железопътните мрежи на страните в Трансевропейската транспортна мрежа.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 5 месеца
Добре е Киро да постави общественото мнение на пиедестал. За 1 месец клекна на Македония, приказва само за ваксини и страни от НАТО. Промяната изчезна в някоя канавка и въобще не продължава, а направо беше замразена. Сал един Цацаров успяха да махнат и то - той сам се върна в прокуратурата.

Още от Икономика и политика
Искрен Иванов: Изгонването на руските дипломати ще има вътрешнополитически ефект