IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: Ще предложим Бойко Рашков за вътрешен министър

Скандалът в ДКК цели да попречи на съставянето на коалиционно правителство, той се използва с политически цели, твърди вероятният кандидат-премиер

21:48 | 03.12.21 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кирил Петков в парламента днес. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Кирил Петков в парламента днес. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Най-голямата парламентарно представена политическа сила в новия парламент „Продължаваме промяната“ ще предложи Бойко Рашков за позицията на вътрешен министър, заяви съпредседателят на политическата сила и вероятен кандидат-премиер Кирил Петков в интервю за предаването „ЕвроДикоФ", но направи уговорката, че всички имена ще се договарят с партиите - партньори.

„Защото аз лично се радвам на работата, която върши. Ние го харесваме, познаваме го, работехме рамо до рамо в първото служебно правителство. Но това не значи, че ще бъде той задължително, това става след работа с коалиционните партньори“, каза Петков. „Но и двамата с Асен (Василев, б. ред.) го харесваме и ще го предложим на нашите коалиционни партньори. За да покажем, че духът, който той започна, нашето предложение ще е той“. 

Петков обаче помоли да не бъде питан повече за други имена, коментирани за министерски постове, от уважение към коалиционните партньори. „Логиката е следната - за да имаме честно представителство в нашата коалиция то трябва да е близо до количеството гласове. Важно за мен е да знам, че всеки коалиционен партньор има участие в кабинета, за да станем един отбор", каза Петков по въпроса с министерските постове.

„Всички се съгласихме, че трябва да е близко до пропорциите в парламента", подчерта той.

Скандалът в Държавната консолидационна компания (ДКК) цели да попречи на съставянето на коалиционно правителство, той се използва с политически цели, заяви още съпредседателят на „Продължаваме промяната“. Според него е показателно, че казусът се развива в средата на коалиционните преговори с БСП, ИТН и ДБ миналата седмица. Той определи казуса като „инсинуации“. 

В същото време бившият икономически министър защити изпълнителния директор на ДКК Ваня Караганева, която според него е честен човек. „Истината е, че тя е един професионалист... тя е един честен човек“, заяви той и определи скандала в ДКК като „неуспешен опит" (за провал на коалиционните преговори).

През миналата седмица един от изпълнителните директори - Ваня Караганева, привлечена в компанията именно от Петков, беше уволнена с мотив груби нарушения в управлението на дружеството. В петък обаче се оказа, че Агенцията по вписванията отказа да впише изменението в ръководството като незаконосъобразно, а икономическият министър Даниела Везиева поиска оставките на останалите членове на съвета на директорите. Зад техните твърдения срещу Караганева застана през изминалите няколко дни ГЕРБ, което не е изненада – те бяха назначени именно в последните дни на кабинета Борисов III.

„Изборът кога този скандал да избухне беше в средата на коалиционните преговори. Според мен тя е жертва на това. Всички сили, които виждат, че коалицията става реалност, опитват да дестабилизират това със скандали", каза Петков.

Петков коментира и избирането на Никола Минчев за председател на Народното събрание. "Всяка от преговарящите партии реши да ни позволи да изберем ние кандидат", заяви лидерът на ПП. "С Никола се познаваме от дълго време. Първият ни казус беше с "Корал", обясни той от къде познава новия председател на Народното събрание.

"Той трябваше да напусне работата си, защото в една кантора няма право да има политически юристи. Неговата всеотдайност ни накара да мислим, че сме взели правилното решение. Хубавото за него, освен че има голям стаж, е, че той е с много чисто минало. Няма компромати и скандали за него". 

В същото време бъдещият кандидат-премиер каза, че не се притеснява от подкрепата, която ДПС показа по-рано днес с гласуване къ, новия председател на Народното събрание Никола Минчев от неговата ПП. 

„Сложили сме най-правилния човек. Който иска, да го подкрепя. Няма да си играят политически игрички на наши-ваши", заяви лидерът на най-голямата политическа партия. В същото време изрази учудването си от това, че ДПС е включило в листите си санкционирания от САЩ по закона „Магнитски" за корупция Делян Пеевски. 

„Всеки ден като го покаже камерата, те се застрелват в крака. Как говориш за НАТО и евроатлантически ценности, когато е казано, че има трима корумпирани в България и един от тях е той. Няма никаква логика за мен", коментира Петков. По думите му това показва силна зависимост. 

Политикът коментира и правосъдната реформа – също водеща тема в предизборната кампания на ПП. „Трябва да сменим закона за КПКОНПИ. Колко пари са запорирани за корупция и колко държава е успяла да събере. Според мен там ще има голяма разлика, за която ще е интересно от къде е дошла", заяви той.

„За нас това е много важно", заяви той за това, че Комисията трябва да има разследващи функции. Запитан дали продължава да настоява за оставката на главния прокурор Иван Гешев, той отговори: „Да, това остава абсолютно. Този главен прокурор не може да бъде най-високото ниво на разследване. Той не е свършил нищо конструктивно. Трябва човек, който е безпристрастен и не е зависим от никой".

По думите му в момента юристите мислят как може да се направи истинска проверка на прокуратурата.

„Каквото и да правите, ако не го махнете няма смисъл, това ни казваха хората по площадите", допълни той по адрес на Иван Гешев.

По отношение на сътрудничеството и избягването на евентуалното вмешателство на президента Румен Радев в политиката на бъдещия кабинет, Петков заяви, че „с Радев изработихме един много ясен начин на работа. Казахме си кои са общите ни цели. Оттам нататък един път не ми е вдигнал телефона и да ми каже: "Кириле, направи това...“.

„Много важно за нас е да започнем координирана кампания с всички най-добри експерти за да информираме хората за Covid и ваксинацията. Няма да има нищо насилствено", категоричен беше той.

„Второто много важно е да прокараме закона за КПКОНПИ, а третото е да видим как може да имаме контрол върху цената на тока. Ако не го направим - ще имаме голям проблем", заяви Петков.

„Времето на хитрите лобисти, които печелят на гърба на данъкоплатците, трябва да свърши", категоричен беше той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
ДБ винаги са били лява партия... кво залитане, кви 5 леаа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Киро, това ще бъде ОГРОМНА грешка!! Рашков е човек, който няма място в новия тип управление, който заявявате, че ще правите! Никакво място! Виж му хисторито като мутренски сътрапезник само, този ли ще е новото лице?? Срам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Зависи как ще се разберат с Рашков и венецуелските машинки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
О мен ДБ ме загубиха .... с това залитване наляво ... в следващия парламент вероятно няма и да влезнат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 4
alex8712
преди 2 години
''децата и внуците на Държавна сигурност са ЗАЕДНО с родителите и роднините си в Парламента'' - колко поколения трябва да минат за да не страдат хората от печата над предшествениците си? Второ поколение май не стига по твоите думи. И не забравяй, че '89год. БКП имаше 1 млн члена, смятай колко са сега децата и внуците им, тези хора автоматично ли ги изключваш от управлението или как? Лустрация предлагаш - за всички до девето коляно? От падането на комунизма минаха 30 год. и в огромната си част отговорните за този черен период вече ги няма, време е да се сложи чертата и да се обърне нова страница. Работеща съдебна система ще спре кражбите и корупцията, не проверка на родословното дърво поколения назад...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Само как вкараха и ДБ в тази схема. То не остана нито един некорумпиран десен проект в България. Точно като в политическия шарж в Австрия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
petrg5s
преди 2 години
Това му е и смъртната присъда на това правителство.Я изкарат до март,я не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Идеално ще се връзва с Румен Овчаров като енергиен министър и Румен Гечев като икономически.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Аз,ти няма значение ,и аз и ти сме част предполагам от българското общество ,нали така ?ГЕРБ не бяха по-различни ,въпроса е че още преди 30 години трябваше да бъдат изметени .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 9
novata_ikonomika
преди 2 години
Щото 12 години не ни управляваха комунисти и деца на комунисти, а? Ти да не спа зимен сън 12 г досега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още