Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Концепция за Закон за социалните услуги ще бъде представена в края на месеца

Срокът за подготовка на закона ще бъде спазен, каза Бисер Петков

Концепция за Закон за социалните услуги ще бъде представена в края на месеца

Снимка: МТСП

Закон за социалните услуги трябва да бъде подготвен до 15 октомври тази година и срокът ще бъде спазен, каза по време на парламентарния контрол социалният министър Бисер Петков, предаде БТА.

Той припомни, че е създадена работна група за подготовка на закона. В края на този месец очакваме групата, в която има широко представителство на неправителствените организации, да представи концепция, допълни Бисер Петков.

За 2018 г. са увеличени средствата за финансиране на социалните услуги, делегирани от държавата дейности, с 19,5 млн. лв. спрямо тези за 2017 година. От 2014 до 2018 г. са разкрити 124 нови социални услуги с капацитет 1946 места, отчете Петков. 

Още по темата

С приетия от правителството в началото на 2018 година първи план за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа е осигурено финансиране за 100 нови социални услуги, насочени основно към пълнолетни с различни форми на увреждания, каза министърът на труда и социалната политика.

Бисер Петков припомни, че в отговор на протестите на хората с увреждания на 15 май беше направена среща, на която социалното министерство предложи разработването на нов Закон за хората с увреждания, като в него ще бъде разписана нов тип социална оценка, съобразена с индивидуалните потребности. Предвижда се в закона да бъдат предложени промени за предоставяне на финансова подкрепа под формата на лична помощ за хората с увреждания и техните семейства на база на социалната оценка.

Създадена е работна група със задача до 30 май тази година да разработи стандарт за финансиране на услугата личен асистент като делегирана от държавата дейност. В момента броят на личните асистенти е около 16 600, като те обслужват над 20 хиляди хора с увреждания и възрастни хора в невъзможност за обслужване.

Бисер Петков отбеляза, че има няколко работни групи с различни задачи по политиките за хората с увреждания.

По време на парламентарния контрол стана ясно, че на следващото заседание, определено за контрол от народните представители, ще има разискване за политиките за интеграция на хората с увреждания.

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Българските вина повишават пазарния си дял в Европа